Химическият комбинат "Свилоза" в Свищов спира работа

Химическият комбинат "Свилоза" АД в Свищов отново спря работа заради липса на дървесина. Това е третият принудителен престой на предприятието за тази година.

"Доставките на дървесина не са ритмични и наличните количества бързо се изчерпват. През последните 3-4 години такава криза не е имало. Напоследък няма ред в дърводобива. Освен това и цената на дървесината достигна колосалните 200 лева за тон", коментира изпълнителният директор на предприятието инж.Михаил Колчев, съобщи "Труд"

Той допълни, че за нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими средно по 1500 тона дневно или около 40 000 тона дървесина месечно. Сега обаче в комбината пристигат два по около 200-300 тона дървен материал на ден, което е крайно недостатъчно за нормалния производствен процес.

"Имаме поръчки и договори с клиенти. От неуредиците в дърводобива у нас, търпим сериозни загуби. Проблемът в сектора се задълбочава и има отлив на работна ръка. В същото време дървообработващите у нас предприятия реализират около 4-5 % от Брутния вътрешен продукт на страната.

Предприятието е най-големият работодател в община Свищов като пряко в производството са ангажирани 470 души", сподели инж.Колчев.

Той допълни, че продължителността на принудителния престой на производствената дейност ще зависи от това кога ще бъдат възстановени доставките на дървесина. През това време ще бъде извършен ремонт и профилактика на съоръженията, а работниците ще си ползват полагаемите отпуски.

"Надявам се, че ситуацията ще се нормализира и няма да се стигне до съкращаване на персонал", заяви инж.Колчев.
Той предупреди, че този проблем се превръща в сериозна криза в бранша, защото не касае единствено "Свилоза" АД, а всички големи дървопреработвателни предприятия в страната. За ситуацията нееднократно е уведомявано Министерството на земеделието и храните, провеждани са срещи с ръководители на държавни институции, но до момента не са предприети мерки.

"Заради острият дефицит на дървесина, който води до колапс на дървообработващата промишленост у нас на 16 юни ще се проведе научно-практическа конференция на тема „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България" в троянското село Чифлик. Тя се организира по инициатива на Община Троян, местния бизнес и Лесотехнически университет – София, и се финансира от 25 троянски мебелни фирми. Във форума ще се включат представители на бизнеса и браншовите организации от цялата страна, най-компетентните учени в сферата на горите – ръководният екип на Лесотехническия университет, представители на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на икономиката, на Съюза на лесовъдите, служители на държавни горски стопанства, депутати. Поканени са и природозащитни организации", информира инж.Михаил Колчев.

Рейтинг: 3.5
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата Свищовските полицаи арестуваха водач с БМВ и му свалиха номерата При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!