Единодушна подкрепа за Атомната централа даде местната власт в Белене

Дадената твърда подкрепа за енергийния проект е факт чрез общинския план за интегрирано развитие, разработен съвместно от кметската администрация и екип консултанти от Стопанската академия в Свищов

 На януарската редовна сесия на Общински съвет – Белене бе представен за обсъждане Плана за интегрирано развитие на община Белене за периода 2021 – 2027 година. В рамките на плана от 230 страници, разработен съвместно от общинската администрация и екип консултанти от СА „Д. А. Ценов“, начело с декана на факултет „Финанси“ проф. д-р Андрей Захариев бяха обсъдени и стратегическите зони за въздействие на територията на дунавската община.

С пълен консенсус кмета Милен Дулев и общинските съветници, начело с председателя д-р Бистра Павловска одобриха плана и подкрепиха определянето на площадката на Атомната централа като стратегическа зона за въздействие, заедно с прилежащата  транспортна свързаност и енергопреносни трасета за мрежи с високо напрежение.  Обособяването на зоната следва постигнатия национален консенсус, инвестиционен интерес и регулаторни изисквания на Европейската комисия за нисковъглеродна икономика и енергетика. Независимо от политическия и експертен дебат, който противопостави в последните седмици проекта АЕЦ „Белене“ на проекта за нови мощности (7-ми и 8-ми блок) в АЕЦ „Козлодуй“ общинската администрация, общинските съветници и цялата беленска общественост продължават твърдо да подкрепят енергийния проект. 

 В рамките на дебата кметът Милен Дулев потвърди любопитната новина за изграждане през последната половин година на 10 фотоволтаични електроцентрали на територията на община Белене и старта на процедури за изграждане на още десет соларни съоръжения. С приемането на стратегическия документ, по данни от сайта на МРРБ, община Белене става едва десетата българска община от общо 265 приела задължителния по Закона за регионалното развитие седемгодишен план за интегрирано развитие. 

 Работата по плана на общинската администрацията на кмета Милен Дулев с екипа свищовски консултанти в лицето на проф. Андрей Захариев, проф. Стоян Проданов, доц. Анелия Радулова, д-р Силвия Заркова и инж. Димитров продължи над 6 месеца и независимо от сложните предизвикателства на епидемичната обстановка получи пълна подкрепа от представителите на всички политически сили и групи в местния парламент в Белене. Чрез анкетно проучване сред 130 респонденти в плана са оформени прецизни разрези и оценки за обществените нагласи, очаквания, проблеми и приоритети за развитието. 

 След проведеното обществено обсъждане в края на м. декември и заседанията на постоянните комисии постъпиха допълнителни предложения и идеи, които обогатиха плана и създадоха нагласа за пълен политически консенсус. Дадени бяха препоръки за обща политика на всички общини по поречието на река Дунав за национална подкрепа от следващия състав на Народното събрание и следващото правителство за съществено увеличаване на публичните инвестиции в макрорегион северна България и пограничните територии през програмния период 2021-2027 година. 

 В плана на община Белене са обосновани проекти по зони за въздействие на обща стойност 93,517 млн. лв. При отчитане на интегрирания подход са отчетени положителните ефекти от изграждането на магистрала „Хемус“, скоростния път Велико Търново – Русе и дебата с румънските власти за споразумение за локация на третия мост на р. Дунав с алтернативност за разполагане при Свищов – Зимнич или Никопол – Турну Мъгуреле.
 В документа е включена и качествено нова, като съдържание и осъществимост общинска Програма за развитие на туризма, в която е отчетено както богатото културно-историческо наследство на община Белене, така и възможността за създаване на регионален туристически продукт с община Плевен („Плевенска епопея“), община Летница („Крушунски водопади“), община Ловеч („Деветашка пещера“), община Пордим („Вълчитрънско златно съкровище“) и община Свищов (Римска крепост и легионен лагер „Нове“). С оглед на стратегическата локация на общината на р. Дунав е оценено  предимството за развитие на речния туризъм и потенциала на природен парк „Персин“. 

 След гласуването с пълно мнозинство на плана от общинския съвет проф. Андрей Захариев потвърди удовлетвореността на ръководения от него екип консултанти и научни работници от СА „Д. А. Ценов“ за създадената организация и активна многомесечна работа с кмета Милен Дулев и неговите заместници Малина Ешекова и Петър Ангелов. От позицията си на председател на ОбС – Свищов в предходен мандат проф. Захариев изрази  нагласа за съвместно развитие и проекти на Белене и Свищов, независимо че двете общини са в различни области и различни райони за планиране.

Източник: ТРУД

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов Взривове на ацетон и среднощен огнен ужас в Свищов В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце Първокласникът Ради от Свищов събра 25 туби с капачки и напълни училищното сърце В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии Уникалната дъга от снощи стана хит сред свищовлии В Свищов ударно набират войници за армията В Свищов ударно набират войници за армията Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Свищовските полицаи отказаха подкуп на пътя от 830 лв., нарушителят е привлечен като обвиняем Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града Стотици свищовлии се събраха да танцуват заедно в центъра на града При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца При престрелка в свищовско село застреляха в корема домашна овца
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!