Дори на Бъдни вечер и Коледа сестра Македонска ще бъде на поста си в Свищовската болница

На Бъдни вечер и Рождество Христово всеотдайната сестра Лидия Македонска отново ще е на поста си, за да помага в COVID отделението на Свищовската болница. За себе си е категорична, че ще продължи да работи, докато може, изпълнявайки не само задълженията, но и призванието си винаги да помага. 

"Спомням си лицата на всички пациенти, особенно на тежките случаи. Благодаря им, че продължават да ми се обаждат, един от тях дори ми каза: сестра ти си "ракета".

Благодаря и на хората, които бяха с мен, докато боледувах. Признателна съм за милите коментари и пожеланията. Не съм очаквала подобна съпричастност и подкрепа," каза пред Свищов Инфо сестра Македонска.

Лидия Македонска първа се осмели да влезе в COVID отделението на Свищовската болница. Точно 24 денонощия тя се грижи за пациентите сама, до идването на Катя Романова. Скоро след това семата тя се разболява от коварната болест. Признава, че не знае как е издържала на напрежението и умората. Отслабва значително, тъй като не е намирала време дори да се храни редовно, а сънят е бил крайно недостатъчен. Може би това е една от причините да се разболее тежко.

Вече 43 г. тя работи като медицинска сестра и продължава да е всеотдайна към нуждаещите се. Въпреки, че е в пенсионна възраст, нито за миг не се отказва от призванието си и е в първите редици на хората, борещи се с коронавируса. Лидия Македонска е родом от с. Вардим. Завършва гимназия в Свищов, а след това и Медицинския институт във В. Търново през 1878 г. Дипломира се като първа отличничка на випуска и започва да работа в детското отделение на болницата в Свищов. Десет месеца по-късно влиза в хирургията. След близо три години става старша медицинска сестра в отделението. За толкова години работа в болницата казва, че епидемията от COVID-19 е най-тежкото изпитание, с което се е сблъсквала. “Много тежко преживявам загубата на пациентите. Аз самата съм много милостив човек. И неслучайно хората са казвали за нашата професия, че сме не медицински, а милосърдни сестри. Мисля, че такава трябва да бъде сестрата. Лично аз обичам страшно много професията си и съм готова да дам всичко от себе си”, споделя Лидия Македонска.

Един от най-тежките случаи, за които ни разказва, е на пациент, който прави алергична реакция към един от антибиотиците, а по това време тя е сама в отделението. “При направената проба за алергия към медикамента резултатът е отрицателен. Но при апликацията на лекарството пациентът каза, че му е зле. По най-бързия начин му поставих 80 милиграма урбазон, но въпреки това посиня и загуби съзнание. В този момент реших, че го губя, но в подобна ситуация нямаш време за уплаха, трябва да се реагира адекватно и по най-бързия начин. Поставих му още 80 милиграма урбазон, болният дойде в съзнание и беше спасен”, разказа сестрата-героиня на Свищовската болница.

Лидия Македонска е от онези хора, които буквално горят в работата си, за което заслужава истинско признание.

На читателите на Свищов Инфо тя специално пожела здраве и да се пазят!

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам материал В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам матери... Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания
Виж всички новини
водещи новини
В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!