Дори на Бъдни вечер и Коледа сестра Македонска ще бъде на поста си в Свищовската болница

На Бъдни вечер и Рождество Христово всеотдайната сестра Лидия Македонска отново ще е на поста си, за да помага в COVID отделението на Свищовската болница. За себе си е категорична, че ще продължи да работи, докато може, изпълнявайки не само задълженията, но и призванието си винаги да помага. 

"Спомням си лицата на всички пациенти, особенно на тежките случаи. Благодаря им, че продължават да ми се обаждат, един от тях дори ми каза: сестра ти си "ракета".

Благодаря и на хората, които бяха с мен, докато боледувах. Признателна съм за милите коментари и пожеланията. Не съм очаквала подобна съпричастност и подкрепа," каза пред Свищов Инфо сестра Македонска.

Лидия Македонска първа се осмели да влезе в COVID отделението на Свищовската болница. Точно 24 денонощия тя се грижи за пациентите сама, до идването на Катя Романова. Скоро след това семата тя се разболява от коварната болест. Признава, че не знае как е издържала на напрежението и умората. Отслабва значително, тъй като не е намирала време дори да се храни редовно, а сънят е бил крайно недостатъчен. Може би това е една от причините да се разболее тежко.

Вече 43 г. тя работи като медицинска сестра и продължава да е всеотдайна към нуждаещите се. Въпреки, че е в пенсионна възраст, нито за миг не се отказва от призванието си и е в първите редици на хората, борещи се с коронавируса. Лидия Македонска е родом от с. Вардим. Завършва гимназия в Свищов, а след това и Медицинския институт във В. Търново през 1878 г. Дипломира се като първа отличничка на випуска и започва да работа в детското отделение на болницата в Свищов. Десет месеца по-късно влиза в хирургията. След близо три години става старша медицинска сестра в отделението. За толкова години работа в болницата казва, че епидемията от COVID-19 е най-тежкото изпитание, с което се е сблъсквала. “Много тежко преживявам загубата на пациентите. Аз самата съм много милостив човек. И неслучайно хората са казвали за нашата професия, че сме не медицински, а милосърдни сестри. Мисля, че такава трябва да бъде сестрата. Лично аз обичам страшно много професията си и съм готова да дам всичко от себе си”, споделя Лидия Македонска.

Един от най-тежките случаи, за които ни разказва, е на пациент, който прави алергична реакция към един от антибиотиците, а по това време тя е сама в отделението. “При направената проба за алергия към медикамента резултатът е отрицателен. Но при апликацията на лекарството пациентът каза, че му е зле. По най-бързия начин му поставих 80 милиграма урбазон, но въпреки това посиня и загуби съзнание. В този момент реших, че го губя, но в подобна ситуация нямаш време за уплаха, трябва да се реагира адекватно и по най-бързия начин. Поставих му още 80 милиграма урбазон, болният дойде в съзнание и беше спасен”, разказа сестрата-героиня на Свищовската болница.

Лидия Македонска е от онези хора, които буквално горят в работата си, за което заслужава истинско признание.

На читателите на Свищов Инфо тя специално пожела здраве и да се пазят!

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем, съобщи премиерът Борисов Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем, съобщи премиерът Борисов Банкети за 8 март ще пълнят заведенията в Свищов, от утре отварят ресторанти и кафета Банкети за 8 март ще пълнят заведенията в Свищов, от утре отварят ресторанти и кафета Свищовлии да могат да пътуват и с Tesla по новата магстрала за София и Варна Свищовлии да могат да пътуват и с Tesla по новата магстрала за София и Варна Детска игра с огън едва не изпепели три сгради в Свищовско, четирима огнеборци гасиха пожара Детска игра с огън едва не изпепели три сгради в Свищовско, четирима огнеборци гасиха пожара Ученици от Свищов участват в експеримент на големия адронен ускорител в Церн Ученици от Свищов участват в експеримент на големия адронен ускорител в Церн Силен трус разлюля Румъния, усетен е и у нас Силен трус разлюля Румъния, усетен е и у нас Вардимския остров да стане защитена зона предлагат екоинспектори Вардимския остров да стане защитена зона предлагат екоинспектори Футболистите на Катранов шампиони на Свищов, отиват на Областното първенство Футболистите на Катранов шампиони на Свищов, отиват на Областното първенство В Свищов правят модерен и с удобства В Свищов правят модерен и с удобства "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслуж... Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха 143 литра Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха ... По пример от Европа община Свищов започва разделно събиране на отпадъците По пример от Европа община Свищов започва разделно събиране на отпадъците Министър Ангелов: До месец и половина може да имаме пълен контрол над епидемията Министър Ангелов: До месец и половина може да имаме пълен контрол над епидемията
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
Днес Свищов се сдоби с четири еко контейнера за дрехи и обувки Днес Свищов се сдоби с четири еко контейнера за дрехи и обувки Правителството отпусна 1.6 милиона лв. на Свищов  за ремонт на спортна зала Правителството отпусна 1.6 милиона лв. на Свищов за ремонт на спортна зала "Септември" Нанесоха телесна повреда на полицай от Свищов с метална кофа, има арестуван Нанесоха телесна повреда на полицай от Свищов с метална кофа, има арестуван В свищовско село разбиха тухлена стена и обраха склад за растителни препарати В свищовско село разбиха тухлена стена и обраха склад за растителни препарати В Свищов правят модерен и с удобства В Свищов правят модерен и с удобства "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслуж... Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха 143 литра Домашен производител на ракийка изгоря след обява в интернет, свищовските митничари му конфискуваха ... Газта идва в Свищов до октомври, днес стартира изграждането на последните 42 км от газопровода Газта идва в Свищов до октомври, днес стартира изграждането на последните 42 км от газопровода Свищовската болница е първенец по ваксинация, за ден 85 свищовлии имунизирани с AstraZeneca Свищовската болница е първенец по ваксинация, за ден 85 свищовлии имунизирани с AstraZeneca Блокада и задръстване на ул. Блокада и задръстване на ул. "Трети Март" в Свищов поради ежедневни товаро-разтоварни дейности За 250 хил. лв. осем свищовски села грейват с ново модерно осветление За 250 хил. лв. осем свищовски села грейват с ново модерно осветление
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!