„Дигитална икономика” в Свищовската академия

Свищовската академия и ВУТП разработват съвместна магистърска програма „Дигитална икономика”

     Със среща между ректорите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – проф. д-р Марияна Божинова и на Висше училище по телекомуникации и пощи – проф. д-р Миглена Темелкова, стартира партньорството на двете висши училища по изготвянето на хибриден учебен план за магистърска програма „Дигитална икономика”. Двете висши училища сключиха меморандум за сътрудничество през м. юни в Свищов, а на проведената на 08.07.2020 г. работна среща в София ректорите се договориха, магистърската програма да интегрира интердисциплинарни знания и умения, като акцентира върху подготовката на икономисти с дигитална компетентност, конкурентни в условията на все по-осезаема дигитализация на икономическата сфера.

Екипът на Висшето училище по телекомуникации и пощи бе представен от доц. д-р инж. Ирина Топалова – зам. ректор на ВУТП, доц. д-р инж. Пламен Павлов – декан на факултет „Телекомуникации и мениджмънт”, доц. д-р Любов Илиева – директор на департамент „Базисна подготовка”, доц. д-р Павлинка Радойска – ръководител катедра „Информационни технологии”, доц. д-р Ивайло Стоянов – ръководител катедра „Мениджмънт в съобщенията”, д-р Ради Димитров – директор на Главна дирекция „Финанси и финансов контрол”.

В хода на разговорите бе уточнено, че споделянето на ресурси е част от стратегическата политика на двете висши училища, а подготовката на интердисциплинарни специалисти е основен приоритет в стратегическото им развитие. Обсъдени бяха реалните параметри на магистърската програма „Дигитална икономика” и приноса на всяка от страните в нея.

Новата хибридна магистърска програма ще е с продължителност 2 семестъра за бакалаври – икономисти и мениджъри, и 3 семестъра за бакалаври от други специалности. Формата на обучение ще е дистанционна, а дисциплините през целия курс на обучение ще бъдат между 10 и 15.

Ректорът на Стопанската академия, проф. д-р Марияна Божинова подчерта, че развитието на дигитална компетентност у икономистите е неизбежно, предвид новите реалности на средата и това може да стане чрез професионално направление 5.3 Комуникационна и компютърна техника, което е акредитирано във Висше училище по телекомуникации и пощи. Според проф. д-р Миглена Темелкова, висшите училища сами по себе си не са самодостатъчни и трябва да си сътрудничат, за да произвеждат конкурентни за пазара на труда специалисти, които в условията на Индустрия 4.0 следва да се отличават с мултидисциплинарност, гъвкавост, адаптивност и способности за работа в дигитална среда.

Рейтинг: 0
Последни новини
Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Свищов Инфо излезе в заслужена почивка и отиде на море Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали В Свищов взеха за втори път книжката на водач седнал зад волана преди да са му я върнали Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Ампутираха пръстите на жена от Свищов, спешно се нуждае от помощ Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева Вдигат заплатите в Свищовската академия, минималната стартира от 1500 лева В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав В Свищов 143 плувци от два континента с духов оркестър преплуваха масово Дунав Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Близо до Свищов днес преминава астероид с размерите на небостъргач Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи Яко нафиркан, още по светло, свищовлия с Опел спипаха нашите полицаи В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищов превръщат парковете в сцена за “Олимпиада на здравето” В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село В Свищовско буен младеж взе 190 лв. и каквото види от съседска къща на село Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн Свищовските полицаи заловиха 250 кг. тютюн В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав В Свищов предстои 1 км масово преплуване на река Дунав
Виж всички новини
водещи новини
Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Свищовлия е в болница след изпреварване и челен удар в камион Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за превишена скорост Страховитата свищовска тринога камера излезе за няколко часа и попари рекордните 111 нарушители за п... При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана При обиск на жилище в Свищов заловиха 0,5 грама марихуана В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи В Свищов удариха два магазина по главната за фалшификация на световни марки дрехи Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Арестуван е свищовлия заплашил с нож двама мъже с убийство Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент Побой в нощно заведение в Свищов завърши с потрошено лице на клиент В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами В Свищов по тъмно ел. уреди започнаха да говорят и да се разхождат сами Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Заловиха врачанин разчленил и взел парите на свищовски уличен кафе автомат Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Свищовлии ще минават Балкана за минути през тунел под Шипка за над 358 млн. лв. Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Вълна от съпричастност към Ирена от Свищов, разходите и за наем и ток са поети до края на годината Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлии събират пластмасови бутилки в гигантски „Шишеяд“ Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града Свищовлия е с опасност за живота след тежък удар с мотор в дърво по пътя от с. Царевец към града
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!