Депутат от Свищовската академия: двойни заплати за учителите и нова Стратегия за развитие на висшето образование

"Приетата от НС Стратегия за висшето образование е прецизен план, съобразен с предизвикателствата", това заяви депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова, която е и част от академичния състав на Стопанската академия в Свищов.

Народният представител Стоянова изрази удовлетворение от грижите, които българската държава полага в сферата на образованието. Депутатът припомни, че вече е факт двойното увеличение на учителските възнаграждения – ангажимент, който правителството на Бойко Борисов пое в началото на мандата си през 2017 г.

Със Закона за държавния бюджет пък тази година бяха приети близо 60 млн. лв. за увеличаване на преподавателските заплати във висшето образование. Факт, който беше посрещнат със задоволство от Съвета на ректорите, откъдето признаха, че това е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование от поне 30 години.

В четвъртък Народното събрание окончателно прие Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021–2030 г.

По време на дебатите, великотърновският народен представител и член на парламентарната комисия по образование и наука Станислава Стоянова заяви, че предложената Стратегия е един балансиран и осъвременен документ, съобразен с всички актуални предизвикателства, възникващи, както от процесите в сферата на висшето образование, така и от промените извън нея. Същевременно Стратегията предлага изключително прецизен и детайлен план за справяне с тях. Съчетава в себе си установените дългогодишни академични традиции и добри практики, с адаптивност към динамичните условия на средата и възникващите предизвикателства.

По думите ѝ, документът се характеризира от високото си качество и е в унисон с провежданата от Правителството политика за приоритетно стимулиране развитието на българското образование. Приетата от парламента Стратегия удовлетворява всички заинтересовани страни като отчита техните нужди и препоръки, категорична бе още Станислава Стоянова.

Тази стратегия е стъпка в правилната посока за развитие на българското образование, единодушни са Стоянова и колегите ѝ от ПГ на ГЕРБ, които подкрепиха документа.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити Университетът в Кеймбридж награди шест свищовски деца за отлично издържани изпити В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В Свищов отбелязаха Световния ден на туризма с обиколка на най-известните забележителности в града В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В свищовски квартал започна строителството на супер модерна зона за спорт и отдих В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града В Свищов млад мотопедист е потрошен след удар с автомобил на кръстовище в града Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Свищовлии отпразнуваха празника на града си с поредица от културни събития Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив Сребро и бронз донесоха в Свищов джудистите ни от турнир в Румъния и Пловдив За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района За 15 хил. лв. започнаха нови разкопки в Свищов, ще развиваме туризъм в района Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент Румен Радев: Време е Борисов да се кандидатира за президент В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам материал В Свищов арестуваха нашмъркан с два вида наркотици да върти волана из града, иззет е и 1 грам матери... Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Арестуваха шофьор опитал да избяга от свищовските полицаи Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Свищовски джудисти завоюваха три медала от международно състезание Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания Ученици от Катранов сами събраха 420 лв. и ги дариха на свищовски деца с увреждания
Виж всички новини
водещи новини
Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Златната Ивет Горанова VIP гост в Свищов, учредиха и специална стипендия Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство Младеж с увреждане в Свищов получи стипендия от американско семейство В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица В Свищов започва раздаването на хранителни продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Студентка от Свищов спечели първия златен медал за България от Олимпиадата в Токио Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Свищов може да стане хит за СПА туризъм в региона още догодина Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов, предприятията ще спрат, токът ще бъде 500лв. В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин В Свищовско арестуваха мъж потрошил с чук кола и трактор на свой съселянин Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново Четирима са пострадали при катастрофа на път от Свищов за Търново В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищовско откраднаха покрив, полицаите светкавично издирили липсващите плоскости В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки В Свищов влак блъсна камион на прелез - Снимки Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Свищовлия на косъм от смъртта, светкавично спасен в нашата болница Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш Трима ранени при катастрофа на пътя Свищов - Ореш
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!