Депутат от Свищовската академия: двойни заплати за учителите и нова Стратегия за развитие на висшето образование

"Приетата от НС Стратегия за висшето образование е прецизен план, съобразен с предизвикателствата", това заяви депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова, която е и част от академичния състав на Стопанската академия в Свищов.

Народният представител Стоянова изрази удовлетворение от грижите, които българската държава полага в сферата на образованието. Депутатът припомни, че вече е факт двойното увеличение на учителските възнаграждения – ангажимент, който правителството на Бойко Борисов пое в началото на мандата си през 2017 г.

Със Закона за държавния бюджет пък тази година бяха приети близо 60 млн. лв. за увеличаване на преподавателските заплати във висшето образование. Факт, който беше посрещнат със задоволство от Съвета на ректорите, откъдето признаха, че това е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование от поне 30 години.

В четвъртък Народното събрание окончателно прие Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021–2030 г.

По време на дебатите, великотърновският народен представител и член на парламентарната комисия по образование и наука Станислава Стоянова заяви, че предложената Стратегия е един балансиран и осъвременен документ, съобразен с всички актуални предизвикателства, възникващи, както от процесите в сферата на висшето образование, така и от промените извън нея. Същевременно Стратегията предлага изключително прецизен и детайлен план за справяне с тях. Съчетава в себе си установените дългогодишни академични традиции и добри практики, с адаптивност към динамичните условия на средата и възникващите предизвикателства.

По думите ѝ, документът се характеризира от високото си качество и е в унисон с провежданата от Правителството политика за приоритетно стимулиране развитието на българското образование. Приетата от парламента Стратегия удовлетворява всички заинтересовани страни като отчита техните нужди и препоръки, категорична бе още Станислава Стоянова.

Тази стратегия е стъпка в правилната посока за развитие на българското образование, единодушни са Стоянова и колегите ѝ от ПГ на ГЕРБ, които подкрепиха документа.

Рейтинг: 5.0
Последни новини
Увеличен брой кандидат-студенти регистрират в Свищовската академия Увеличен брой кандидат-студенти регистрират в Свищовската академия В Свищов да не се допуска запрашаване на околната среда и изхърляне на отпадъци на нерегламентирани за целта места В Свищов да не се допуска запрашаване на околната среда и изхърляне на отпадъци на нерегламентирани ... Ученици от Свищов ръчно изработиха и закичиха с над 100 мартенички възрастните хора от Дом Ученици от Свищов ръчно изработиха и закичиха с над 100 мартенички възрастните хора от Дом "Мария Лу... Свищов вече е с най-много болни от COVID в цялата област, спират зелените коридори Свищов вече е с най-много болни от COVID в цялата област, спират зелените коридори Петък вечер: Пиян свищовлия подкара кола, друг с 2.81 промила самокатастрофира Петък вечер: Пиян свищовлия подкара кола, друг с 2.81 промила самокатастрофира Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем, обяви премиерът Бойко Борисов Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем, обяви премиерът Бойко Борисов Банкети за 8 март ще пълнят заведенията в Свищов, от понеделник отварят ресторанти и кафета Банкети за 8 март ще пълнят заведенията в Свищов, от понеделник отварят ресторанти и кафета Свищовлии да могат да пътуват и с Tesla по новата магстрала за София и Варна Свищовлии да могат да пътуват и с Tesla по новата магстрала за София и Варна Детска игра с огън едва не изпепели три сгради в Свищовско, четирима огнеборци гасиха пожара Детска игра с огън едва не изпепели три сгради в Свищовско, четирима огнеборци гасиха пожара Ученици от Свищов участват в експеримент на големия адронен ускорител в Церн Ученици от Свищов участват в експеримент на големия адронен ускорител в Церн Силен трус разлюля Румъния, усетен е и у нас Силен трус разлюля Румъния, усетен е и у нас Вардимския остров да стане защитена зона предлагат екоинспектори Вардимския остров да стане защитена зона предлагат екоинспектори
Виж всички новини
Инициативи водещи новини
ОДОБРЕНО: Свищовлии ще пътуват по европейски до София и Варна, магистрала Хемус ще ни е на 30 мин. ОДОБРЕНО: Свищовлии ще пътуват по европейски до София и Варна, магистрала Хемус ще ни е на 30 мин. Блокада и задръстване на ул. Блокада и задръстване на ул. "Трети Март" в Свищов поради ежедневни товаро-разтоварни дейности Нанесоха телесна повреда на полицай от Свищов с метална кофа, има арестуван Нанесоха телесна повреда на полицай от Свищов с метална кофа, има арестуван Правителството отпусна 1.6 милиона лв. на Свищов  за ремонт на спортна зала Правителството отпусна 1.6 милиона лв. на Свищов за ремонт на спортна зала "Септември" За 250 хил. лв. осем свищовски села грейват с ново модерно осветление За 250 хил. лв. осем свищовски села грейват с ново модерно осветление В свищовско село разбиха тухлена стена и обраха склад за растителни препарати В свищовско село разбиха тухлена стена и обраха склад за растителни препарати В Свищов правят модерен и с удобства В Свищов правят модерен и с удобства "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслуж... Газта идва в Свищов до октомври, днес стартира изграждането на последните 42 км от газопровода Газта идва в Свищов до октомври, днес стартира изграждането на последните 42 км от газопровода Свищовските митничари спипаха близо половин тон контрабанден тютюн в нелегален цех Свищовските митничари спипаха близо половин тон контрабанден тютюн в нелегален цех Свищовската болница е първенец по ваксинация, за ден 85 свищовлии имунизирани с AstraZeneca Свищовската болница е първенец по ваксинация, за ден 85 свищовлии имунизирани с AstraZeneca
Останете информирани

Въведете имейл и получавайте седмични новини!