Учители и ученици от ПДТГ „Д.Хадживасилев“ се включиха с дарение в проекта "България на длан"

Добавено: Вторник, 28 Ноември 2017г


Дарителска кампания под мото:


„ОГЪН СЕ ПАЛИ ОТ ОГЪН ! ОТ СИЛНАТА ЖАРАВА СЕ РАЖДА НЕЩО НОВО“ 

В Европейската седмица на професионалните умения /20-24.11.2017г./, ученици от ПДТГ, обучаващи се по професия „Организатор на туристическа агентска дейност“, се включиха в дарителска кампания за изграждането на копие - макет на православния храм „Света Троица“, по проект „България на длан – макети на открито“. 

На 22.11.2017г представители на клуб „Млад екскурзовод“ – Самидин Самидинов, Синтия Врайкова, Вероника Георгиева и Елица Радославова от ХІІ б клас, под ръководството на Аделина Милинова- учител по професионална подготовка от ПДТГ„Д.Хадживасилев“, изнесоха екскурзоводска беседа пред учениците от специалност „Организация на туризма и свободното време“ от Гимназията, с която ги мотивираха и вдъхновиха да направят своя дарителски жест за съхраняване на културното наследство на България. Обогатявайки своите професионални знания и умения, присъстващите подкрепиха и идеята на Тибор Наврачич, европейски комисар по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта, че „Културното наследство е не само наследство от миналото, но и ресурс за бъдещето ни“ . 

В навечерието на 2018 г. - Европейската година на културното наследство, целта на мероприятието е:

- образователна, като се акцентира върху: - спомагане за съхраняването и популяризирането на националното богатство; - стойността на културното наследство за обществото; - значението на неговото съхранение за бъдещите поколения; - приноса му за икономиката;

- благотворителна - чрез събиране на средства да се подкрепи изграждането на копие - макет на православния храм „Света Троица“, дело на майстор Колю Фичето, който е включен в изграждането на парка „България на длан – макети на открито“. 

Проектът „България на длан – макети на открито“ ще бъде реализиран върху терен от 20 дка и ще наподобява в „миниатюра“ картата на България, видяна отвисоко. Макетът на църквата „Света Троица“ ще бъде с размери 1,50 м височина и около 2 м дължина и поставен в красива природна среда. „България на длан – макети на открито“ е образователен, културно-исторически проект, който чрез специално изработени умалени копия – макети на знакови сгради, ще представя България като част от европейското и световното наследство на ЮНЕСКО, събрано на едно място. 

Инициатори на събитието са учителите по професионална подготовка по туризъм към ПДТГ „Д.Хадживасилев“ - Аделина Милинова, Добринка Микова и Иван Димитров.

Организатори на благотворителната дарителска кампания са учениците от ІХ -а клас специалност „Икономическа информатика „ и специалност „Организация на туризма и свободното време“, ІХ-б, Х-б, ХІІ-б клас специалност „Организация на туризма и свободното време“, председател на родителския комитет на Х б клас - Диана Димитрова Лилова-Вълкова и учителите по професионална подготовка.

Екипът от ученици, учители и родители изказва благодарност на Айхан Ахмедов /бивш възпитаник на ПДТГ/ за помощта, отделеното време и снимков материал/

Събрани са 435 лв. от учениците и учителите по професионална подготовка, както следва:

- ІХ-а клас специалност „Икономическа информатика „ и специалност „Организация на туризма и свободното време“ - 100 лв.

- ІХ-б, клас специалност „Организация на туризма и свободното време“ – 110 лв.

- Х-б, клас специалност „Организация на туризма и свободното време“ - 70 лв.

- ХІІ-б клас специалност „Организация на туризма и свободното време“ – 95 лв.

- Учителите по професионална подготовка -60 лв.

Добринка Миткова и Иван Димитров

Събраните средства са преведени по банков път. 

ДА ПОДПОМОГНЕМ ЗНАКОВИТЕ СГРАДИ НА БЪЛГАРИЯ !

Коментари

Още актуални новини