Община Свищов не се е отказала да постави паметник на руския император Александър II в града

Добавено: Понеделник, 19 Юни 2017г

 Община Свищов не се е отказала да постави паметник на руския император Александър II в града. Въпреки това монументът вероятно няма да е на първоначалното предвиденото място – в местността Паметниците край града. Това съобщи Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство“ в местната администрация. Причината е, че собствеността на избрания терен е съвместна.


„Статутът на тази земя се оказа доста спорен. Тя е държавна собственост, предоставена на Горско стопанство, но е в  територията на Археологически резерват Нове и става много сложно да бъде предоставен този терен, който Общински съвет гласува за одобрение. Като цяло това измести центъра и идеята паметникът да е поставен във връзка с 140-годишнината“, коментира още Росен Маринов. Той отбеляза, че друга причина за забавянето е било гражданското недоволство на част от свищовлии. След честването на кръглата годишнина, ще се търсят начини монументът да бъде поставен.


 Припомняме, че първоначалната идея бе паметникът на руския император Александър II да бъде открит в Свищов по повод 140-та годишнина от Освобождението на града. Монументът е с внушителните размери 8.5 метра височина на 2.5 метра ширина и тежи над 1 тон. Изработен е от бронз, а негов създател е световноизвестният скулптор Зураб Церетели. Поставянето на паметника в Свищов е по идея и инициатива на Фондация „Балкански институт за възстановяване и развитие”.


 


 

 


Източник: dariknews.bg

Коментари

Още актуални новини