Свищовски професор е удостоен със званието „Professor Honorificus” на чуждестранен университет

Добавено: Петък, 09 Юни 2017г

 Проф. д-р Никола Янков, преподавател към катедра „Маркетинг” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е удостоен със званието „Professor Honorificus” на университета „Валахия”, Румъния. В рамките на честването на 25-годишнината от основаването на висшето училище в румънския град Търговище (старата столица на Валахия) се проведе тържествено заседание на Университетския Сенат. Президентът на Сената оповести решението на специална комисия за присъждане на почетното звание на шест професори – трима от чужбина (Испания, България (СА „Д. Ценов”) и Молдова) и трима от университета „Валахия”. Подчертано бе, че предложенията за удостояване със званието Professor Honorificus” са направени за лица, които работят за развитие на университета и на отношенията с него.


На официалната церемония по удостояването му с почетното звание в университета „Валахия”, за да изрази уважение към домакините, свищовският професор произнесе словото си на румънски език. Проф. Янков благодари за оказаното му признание и подчерта ролята на институциите за висше образование в създаването на трансгранични мрежи за развитие на по-периферийни европейски региони, като обърна по-специално внимание на Долнодунавския макрорегион, който обхваща териториите на България и Румъния.


Стопанска академия поддържа дългогодишни активни връзки с университет „Валахия” и проф. Янков е основен двигател на тези взаимоотношения. По специален проект в Свищов се обучиха над 40 докторанти от румънското висше училище. Неотдавна 12-членна делегация от университет „Валахия”, водена от неговия ректор доц. д-р Калин Орос, заедно с двама заместник-ректори, посети Стопанска академия и проведе многоаспектна дискусия с нейното ръководство. Особено активни са отношенията на свищовската академията с най-близкостоящото звено на университет „Валахия” – Факултета за наука и инженеринг в гр. Александрия, който в момента е една бурно развиваща се структура благодарение на активното участие на неговия декан – доц. д-р Йоана Панагорец. В обособения кампус, разположен върху голяма и компактна територия на бивша казарма, се изграждат Деканат, модерни аудитории и общежития, хотел за гостуващи преподаватели, параклис в стила на старите румънски църкви. В друга зона на кампуса американска фирма строи производствено предприятие – модерна шестетажна сграда, в което студентите от факултета ще работят и ще практикуват.

Коментари

Още актуални новини