Римляни, даки и траки превземат отново Свищов

Добавено: Петък, 26 Май 2017г


 Тринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 2-ри до 4-ти юни 2017 г. и ще включва над 260 реенактори от Италия, Германия, Румъния и България. Сред групите, заявили участие в ХIII Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, „Групо Сторико Романо” от Рим, Италия, атрактивните румънски групи за възстановки „Камп Виртус”, Асоциация „Данаис” и танцьорките от „Нимфе Дачии”. Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена. В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, така и новости. На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт и ТВ водещ Петър Михалчев да проведе майсторски клас със свищовски ученици и да журира кулинарната битка между участващите исторически групи, което ще завърши с масова дегустация от публиката.


Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. По време на фестивала, кмета на Свищов ще връчи традиционните награда "Орел на Дунава" за принос в популяризирането на българското културно и награда "Орел на Дунава" за принос в опазването на културното наследство. Лауреат на Златния орел за опазване на културно-историческото наследство е един от най-изтъкнатите български траколози и специалисти по тракийска археология Проф. Диана Гергова. Лауреат на Златния орел за популяризиране на българската култура е скулптора и политик Вежди Рашидов.ПРОГРАМА


Последна промяна: 25 май 2017 г.


Петък, 2 юни 2017 г.
Място: Античен град „Нове“

  • 10:00 ч. до 14:00 ч. - Антични състезания за деца „Бързи, смели, сръчни“:Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от Свищов и съседни общини. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри.


 


Място: „Посетителски център Нове“

  • 17:00 ч. до 19:00 ч. - Научна конференция „Древното наследство – открития и перспективи“. Откриване на изложба в „Посетителски център Нове“.


 


Място: Античен град „Нове“

  • 19:00 ч. до 21:00 ч. - Церемония по откриването; запалване на огъня на фестивала, освещаване на знамената, връчване на символите на Нове от Кмета на Императора. Обявяване на резултатите и награждаване на участниците в състезанията по писане на есе, състезанието за рисунка, състезанието за древна история. Огнено шоу.


 


Място: Античен град „Нове“

  • 21:00 ч. до 21:15 ч. - Връчване на наградaтa „Орел на Дунава“ за принос в опазване на културно-историческото наследство на проф. Диана Гергова.


 


Място: Античен град „Нове“

  • след 21:30 ч. - Рок концерт на Форума в Нове: „Стенли Стефанов Проджект”, „Балканджи”.


 


Събота, 3 юни 2017 г.
Място: Античен римски град „Нове“

  • 09:00 ч. до 21:00 ч. - Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители

   
 


Място: Арената на античен римски град „Нове“

  • 10:00 ч. до 14:00 ч. - Сутрешно шоу: Гладиаторски битки, древна римска кухня, ритуали, занаяти; Древна походна кухня – кулинарна презентация на CHEF Петър Михалчев и учениците от ПГЛПС Свищов. Кулинарно състезание между групите участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи.

   
 


Място: Античен римски град „Нове“

  • 14:00 ч. до 18:00 ч. - Следобедни представления: състезания за сила и бързина с участието на публиката; демонстрации, танци, обичаи и ритуали, дегустации – на различни места в крепостта Нове, с участието на Групо Сторико Романо, Нимфите от Дакия, Багатур, Първи Италийски Легион, Камп Виртус, Асоциация Данаис, Виртус Антика.

   
 


Място: Античен римски град „Нове“

  • 18:30 ч. до 19:00 ч. - Връчване на наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство на г-н Вежди Рашидов, увертюра - виртуозните изпълнения на „Багатур” и „Пагане”.

   
 


Място: Арената на античен римски град „Нове“

  • 19:00 ч. до 20:00 ч. - Представления на групите: Специално участие на световноизвестния музикант Теодосий Спасов и фолклорен танцов ансамбъл „Творецът”, гр. Свищов.


  • След 20:00 ч. - Голямата битка между даки и римляни: Войната на Император Траян. Първата Дакийска война е подготвяна още от първите месеци след възкачването на Траян. Кампанията се води с цел възстановяване на авторитета на Рим след пораженията на Домициан. Бойните действия започват през 101 г., когато легионите нахлуват отвъд Дунава, напредват решително и се насочват към главната крепост Сармизегетуза. Вождът на даките Децебал е принуден да капитулира и приема условията на Рим: да върне всички избягали роби и дезертьори, да предаде обсадните машини и определено количество оръжие, да разруши укрепленията по Дунава и да приеме римски гарнизони.


 


Неделя, 4 юни 2017 г.
Място: По главните улици на град Свищов

  • 11:00 ч. до 13:00 ч. - Тържествен парад на групите по улиците на Свищов, Загасяне огъня на Фестивала, Обща снимка на участниците. Награждаване на участниците. Закриване на Фестивала.  

 •  

 • Информацията е взета от официалната страница на фестивала: eagleonthedanube.org

Коментари

Още актуални новини