С юбилейно тържествено събрание Стопанска академия чества 80-годишнина

Добавено: Четвъртък, 10 Ноември 2016г


 „80 години Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов”! 80 години пътят на икономическото знание преминава през Свищов, превърнал се в кауза на плеядата учени, издигнали мечтата и въжделенията на нейния дарител, на основоположниците й, на хилядите нейни възпитаници на висотата, от която ние продължаваме да храним изконната си гордост, че сме достойни техни следовници”. С тези думи и под звуците на фанфарни сигнали бяха посрещнати в аулата на Стопанска академия ректорът и придружаващите го официални лица на тържественото общо събрание – естествен апогей на поредицата събития и инициативи, посветени на 80-годишнината на свищовското висше училище. Доц. д-р Иван Марчевски бе придружен от председателя на Общото събрание проф. д-р Борислав Борисов, зам.-министъра на образованието проф. д-р Иван Димов, председателя на Съвета на ректорите проф. д-р инж. Любен Тотев, кмета на община Свищов – Генчо Генчев, заместник-ректорите, зам.-председателя на Общото събрание, деканите на факултети и председателя на Студентски съвет.


Тържественото общо събрание откри проф. Борисов като представи гостите, сред които бяха: проф. Тодор Танев – бивш министър на образованието; Тошко Тодоров – зам.-председател на Сметната палата; техни превъзходителства посланици, културни аташета и търговски представители на страни, с които Стопанска академия е в партньорски отношения (посланиците на Палестина, Египет, Ирак, Алжир, Судан и врид посланиците на Сирия и Ливан); носителите на титлата „Доктор хонорис кауза” на СА; представители на академични ръководства от университети-партньори от Русия, Украйна, Франция, Молдова, САЩ, Испания и други държави; ректори, декани, академични преподаватели и научни сътрудници от български висши училища и БАН; бивши ректори на Стопанска академия; областни управители и кметове – възпитаници на СА; ръководители на стопански, финансови, застрахователни и осигурителни институции; представители на фондации – спомоществователи на свищовското висше училище; бивши и настоящи преподаватели, служители и възпитаници на Стопанска академия.


Тържествено си слово за 80-годишнината на Стопанска академия ректорът доц. д-р Иван Марчевски започна с цитат на думите на Дарителя Димитър Ценов: „Аз имах една мечта – да направя нещо за родния си град, в който захванах своето търговско поприще, и за българина, комуто изглежда предстои още много културна борба, додето ще може да достигне своята справедлива, национална и човешка кауза”. Това скромно изповядва Ценов в писмото си до кмета на Свищов и, както подчерта ректорът, полага основите на „любородното си дело, като превръща един копнеж, една идея в смисъл на живота си”. Доц. Марчевски припомни как е било открито Висшето търговско училище в Свищов на 8 ноември 1936 г. от Цар Борис III, носещо името на своя дарител. „Прозрението на един велик българин дарява Свищов и България с уникален храм на познанието, където вече осем десетилетия се обучават мислещи, знаещи и можещи хора”, заяви доц. Марчевски. Той припомни как се е развивала Стопанска академия през годините, през какви етапи е преминавала и какви научни школи са създадени в Свищов. Ректорът отдаде заслужена почит на първостроителите на висшето училище – първият ректор и първите преподаватели, поставили високи академични стандарти, на техните последователи и на създателите на респектиращите научни школи по застраховане, социално дело, финанси и счетоводство. Говорейки за отделните етапи на развитие, доц. Марчевски обобщи, че през годините са се променяли наименованието на висшето училище и имената на факултетите, сменяли са се поколения преподаватели, дипломирали са се випуски студенти, обновявана е материалната база, но завещаните традиции в преподаването на „търговските науки, финансовите науки, търговското право, банковото дело, науките по застрахователно дело” остават. В словото си той представи настоящата ситуация при обучението на студенти в четирите факултета и развиваните специалности от съответните катедри в ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър” и ОНС „доктор”. „Днес в Стопанска академия – като национална образователна институция, се усеща реформаторския дух, желанието да се възобнови силата й на лидер в икономическото образование… Като достойни продължители на делото на нашите учители, които превърнаха академичната кауза в своя съдба, ние учим нашите студенти да вярват, че могат, че знанието е неподвластно на времето, че личностния успех зависи от желанието и амбицията да се докажеш”, каза още доц. Марчевски.


По повод бележитата годишнина, ректорът връчи почетни плакети за особен принос и заслуги в развитието на висшето училище на преподаватели и партньори. Първият плакет бе присъден посмъртно на проф. д-р ик.н. Радко Радков – дългогогдишен преподавател, почетен гражданин на Свищов, краевед и изследовател на историята на Стопанска академия. Наградата ректорът връчи на съпругата на проф. Радков, а залата изрази почитта си със ставане на крака и бурни аплодисменти. Същото признание присъстващите на тържественото събрание отдадоха и на другите наградени: проф. д-р Петко Петков – дългогодишен преподавател, бивш ръководител на катедра ОТИ и доайен на СА; проф. д-р ик.н. Димитър Панайотов и проф. д-р ик.н. Методи Кънев – дългогодишни преподаватели и бивши ректори; проф. д.ик.н. Нено Павлов – дългогодишен преподавател, бивш ректор и зам.-председател на КФН; доц. д-р Георги Иванов – дългогодишен преподавател, бивш народен представител и бивш председател на Сметната палата. Награди ректорът връчи и на две партньорски финансови организации – ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” и Общинска банка АД.


Председателят на Общото събрание, проф. Борисов сподели, че 80-ата годишнина на Стопанска академия е уважена от министър-председателя Бойко Борисов, от министъра на образованието Меглена Кунева, от народни представители, евродепутати и десетки ректори на висши учебни заведения в страната и чужбина, които са изпратили поздравителни адреси. Своите приветствия поднесоха на самото честване и голяма част от гостите. Те споделиха, че се чувстват като част от голямото интернационално семейство на Стопанска академия и заявиха, че са впечатляващи както историята на свищовското висше училище, така и присъствието на многото приятели и партньори. Специален видео поздрав от Европейския парламент отправи българския евродепутат Ева Паунова.


След тържественото общо събрание се състоя традиционното за патронния празник на Академията литийно шествие до гроба на Дарителя в манастира „Св. Св. Петър и Павел”. Пред гроба на Димитър Ценов бе отслужена заупокойна панихида и бяха поднесени венци и цветя. Вечерта в салона на Първо българско читалище се състоя тържествено събрание-концерт за гражданите и гостите на Свищов, в който участваха изпълнители от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и Първи български хор „Янко Мустаков”. Специални благодарности за великолепната концертна програма бяха изказани на ректора на АМТИИ – проф. акад. Милчо Василев, който честити от сцената 80-годишнината на Стопанска академия.

Коментари

Още актуални новини