80-ти випуск посрещна Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

Добавено: Вторник, 29 Септември 2015г

 


Стопанска академия „Димитър А. Ценов” посрещна своя юбилеен 80-ти випуск. Новата учебна 2015/2016 година в Свищовското висше училище бе официално открита с тържествена церемония. Специални гости на академичното тържество бяха Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Република Франция, проф. дпн Тодор Танев – министър на образованието и науката, проф. Клаус Дитмар Хаазе (от Университет Пасау) – първият „Доктор хонорис кауза” на Стопанска академия, Иван Иванов – зам.-председател на 43 НС, Цветан Цветков – Председател на Сметната палата.


В аулата на Академията, ректорът проф. д-р Иван Върбанов и придружаващите го официални лица бяха посрещнати с бурни аплодисменти, а химнът на Р България, студентският химн и химнът на Стопанска академия звучаха в изпълнение на Първи български хор. Сред гостите на тържеството бяха още доц. д-р Григорий Вазов – гл. секретар на Съвета на ректорите в България, д-р Ваньо Шарков – зам.-министър на здравеопазването, народни представители, проф. д-р Пенчо Пенчев – областен управител на В.Търново, Пламен Александров – ВрИД кмет на Община Свищов, бивши ректори на СА, кандидатите за кмет на община Свищов, директори на институции и финансови организации.   


В обръщението си към академичната общност и към гостите на тържествената церемония, ректорът проф. Върбанов подчерта, че юбилейният 80-ти випуск, който Академията посреща, е випускът, с който се поставя „началото на нейното възраждане”, и в който се въплъщава надеждата за едно по-добро и достойно бъдеще. „Всички ние вървим по трудния и противоречив път на промяната. А първите крачки към нея са, че започнахме да се вслушваме в съвестта си, да признаваме истината пред себе си, да я гледаме в очите, да я произнасяме на глас, да я отстояваме с поведението си” – каза проф. Върбанов. Той увери първокурсниците, че са направили правилния избор, решавайки да учат в Стопанска академия и им благодари за огромния кредит на доверие, който ще бъде оправдан от мотивираните преподаватели и компетентни служители, за които развитието и интересите на студентите са приоритет и мяра за професионализъм. „Подкрепят ни институциите, бизнесът и обществеността” – каза още проф. Върбанов, подчертавайки, че гостите на тържеството са свидетелство за единството на минало, настояще и бъдеще. „Тяхното участие в нашето тържество е категоричен знак, че на 8-годишната изолация на Стопанска академия е сложен край, че сме поели по правилния път и държавата ще ни подкрепя ако не се отклоняваме от него”, заяви ректорът проф. Върбанов.


Подкрепата си към Стопанска академия и нейните възпитаници изразиха в своите поздравления официалните гости, всеки от които е свързан по специфичен и уникален начин със Свищов или с Висшето училище. Френският посланик през м. юни получи в Свищов наградата за популяризиране на българската култура и историческото наследство. Бащата на министър Танев –композиторът и хоров диригент Александър Танев, е един от най-големите радетели за успехите на Първи български хор и на провежданите в Свищов Хорови празници. Иван Иванов е депутат от Великотърновски район, проф. Хазе – вече над 25 години е пръв популяризатор на Стопанска академия в европейското образователно пространство, а в екипа на Цветан Цветков от петимата членове, трима са завършили Стопанска академия. 


Говорейки за различните типове мислене в управлението, просветният министър апелира към студенти и преподаватели да отварят по-широко вратата на „несигурностите”, защото колкото повече са несигурностите, толкова повече от тях може да се окажат възможности. „Вярвам във вас, вярвам в интелекта на тази Академия – винаги го е имало, и в момента го виждам. Тази Академия е общност, която е еталон на България”, заяви министър Танев като пожела Академията да остане такъв еталон и в предстоящите избори за ректор на Висшето училище. „Вярвайте в това, че Министерството е с вас и иска да ви помогне да бъдат нравите на  Академията абсолютно запазени” – каза проф. дпн Тодор Танев с пожеланието „На добър час и на Димитър Ценов Академията да пребъде!”.


По традиция, на тържеството по откриването на новата учебна година, бяха наградени отличниците на випуска. Наградата на ректора и на академичното ръководство бе присъдена на Кристина Георгиева, спец. „Международни икономически отношения” с общ успех от следването 5.98 и 6.00 от държавен изпит. Ректорът връчи на отличника на випуска сребърна значка със златно покритие (реплика на значката от 1940 г.), грамота и парична награда в размер на 1000 лв.


С решение на Общински съвет – Свищов от 2005 г., местният парламент награждава отличник на випуска с грамота и парична награда в размер на 1000 лв. Тази година наградата получи Цвета Цветанова от спец. „Застраховане и социално дело”, постигнала също успех от следването 5.98 и 6.00 от държавен изпит. Наградата връчи кметът Пламен Александров, а от ректора Цвета Цветанова получи значката за отличник на Стопанска академия.


Приятна изненада за свищовските студенти бяха обявените по време на тържеството от изп. директор на банкова институция Сашо Чакалски, две стипендии за новата учебна година.


Своите поздравления към академичната общност поднесе и френският посланик в Р България. Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе открита лекция на тема „Бъдещето на Европа и кризата с бежанците”.


След тържественото откриване на новата учебна година, гостите посетиха Академичния музей и положиха подписи в почетната книга на Свищовското висше училище.


Приветствия до академичното ръководство, студенти, преподаватели и служители в Стопанска академия по повод откриването на новата учебна година са изразени и в множеството поздравителни адреси, изпратени от различни организации и институции сред които е и КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България), на която Свищовското висше училище отскоро е пълноправен член.

Коментари

Още актуални новини