Служебният ректор в Свищов спря изнудването на студенти с учебници

Добавено: Четвъртък, 10 Септември 2015г

 Служебният ректор на Стопанската академия в Свищов проф.Иван Върбанов пресича порочната практика студентите да получават подписи и да бъдат допускани до изпит само, ако са закупили нов учебник от съответния преподавател. По време на предшественика му Величко Адамов водещите на повечето дисциплини дори поставяха подписи и печати върху учебната литератера, за да не може да се ползва от друг бъдещ висшист.


"Порочните неакадемични практики като продажба на учебници и учебни помагала в кабинетите, залите и аудиториите, поставянето на подписи, печати и други знаци върху учебната литература, задължаването на студентите да закупуват нови неупотребявани учебници и учебни помагала, обвързването на текущото и крайното оценяване на студентите със задължителното закупуване на точно определена учебна литература и други подобни, са форми на принуда и изнудване, противоречащи на академичния професионализъм и морал", пише в становище на проф. Върбанов, качено на сайта на академията.


То е във връзка с жалби на студенти за липса на избор и създаване на условия за принудително закупуване на учебна литератера.


Временният шеф на висшето училище се ангажира с категорични действия за прекратяване на изнудването "в името на интелектуалната свобода на академичната общност".


 


 


Източник:24chasa

Коментари

Още актуални новини