Работници намериха край Нове каменен релеф с изображение на орел

Добавено: Четвъртък, 30 Юли 2015г

 КАМЕНЕН РЕЛЕФ С ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ОРЕЛ НАМЕРИХА РАБОТНИЦИ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ИЗКОПНИ ДЕЙНОСТИ КРАЙ РИМСКИЯ ЛАГЕР НОВЕ. Релефът е варовиков блок с правоъгълна форма, но за съжаление, и двете му страни са повредени, особено засегнат е гърбът на паметника. Камъкът е престоял прекалено дълго време във водата и това е причина някои от детайлите да са частично изтрити, а има и напълно заличени“, коментира археологът от Регионалния исторически музей доц. Павлина Владкова. Тя работи с екипа си там вече две седмици и това е второто сериозно откритие за сезона, след като миналата седмица археолозите попаднаха на част от постамент с посвещение на латински език на Аполон и Диана. 


Новата находка излязла случайно на три километра западно от римския лагер Нове, на брега на река Дунав, където работи строителната фирма „Коев – СД ООД”. 

„Върху лицевата страна на релефа е издялан орел с прибрани криле, на който липсва главата. Личи си, че главата му е била обърната надясно. На едната тясна страна на блока се вижда едно вдлъбване, което е почти квадратно, което ни навежда на мисълта, че постаментът е бил вграден в стена. Такъв тип паметник за пръв път се открива в Нове“, признава още доц. Владкова. И допълва, че релефът е много добре направен и личи школуваната ръка на майстор-каменоделеца. 

Орелът е дълбок и точен, майсторът се е постарал да спази пропорциите на тялото и детайлите по фигурата на птицата. Оперението, торсът и краката са изобразени чрез плитки и дълбоки вдлъбвания с различна форма и посоки, като по-този, начин чрез сенки и светлосенки, фигурата се откроява ефектно и изразително. „Няма съмнение, че релефът принадлежи на богато декорирана фасада на представителна сграда. Орелът е символ на върховния римски бог Юпитер. 

В лагера на I Италийски легион Нове култът е бил много популярен и официално честван в принципиите, откъдето произхождат няколко надписа с посвещения, както и отделни мраморни и бронзови статуетки на орли. Юпитер е основното божество, към което се обръщат държавните служители, когато правят посвещения за благоденствието на императора. „Божеството е било почитано и от ветераните, и от цивилното население, живяло около лагера. На брега на Дунава и западно от западната крепостна стена имаме намерени няколко надписа от частни лица, посветени на Юпитер Оптимус Максимус. А този нов релеф е поредното доказателство, че храм на божеството е имало и извън крепостните стени и неговата фасада е била богато декорирана“, категорична е археоложката. 

Това не е първата находка на работниците от свищовската строителна фирма. Всяко лято при изкопни работи в Свищов и извън града строителите попадат на каменни детайли, зидове и други старини и надлежно се грижат за опазването им.

Разкопките в Нове започнаха само преди десетина дни. Археолозите, които са българи и поляци, ще работят и през целия август в различни сектори в римския лагер.

 

 Източник:borbabg

Коментари

Още актуални новини