Инвестиции за 250 млн. лв. планират в “Свилоза”

Добавено: Неделя, 26 Юли 2015г

 НОВИ ИНВЕСТИЦИИ ЗА ОКОЛО 250 МИЛИОНА ЛЕВА ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА “СВИЛОЗА” АД, съобщи мажоритарният собственик на завода Красимир Дачев по време на среща в Свищов с представители на местната власт, бизнеса и работници. По думите му инвестициите ще са насочени към увеличаване на производствения капацитет до 200 000 тона, като първата цел ще е той да достигне устойчиво до 150 000 т. 


За целта ще трябва да се направи нов содокотел, за който ще са необходими 50 - 60 млн. евро. 

ЧАСТ ОТ ИНВЕСТИЦИИТЕ ЩЕ БЪДАТ ВЛОЖЕНИ В НОВА КОГЕНЕРАЦИЯ С ТУРБИНА И КОТЕЛ ЗА ОКОЛО 30 МЛН. ЕВРО, където ще се изгаря и биомасата, отделяна от пречиствателната станция за отпадъчни води в Свищов. До края на годината ще бъде изградена подстанция, която да се свърже с националната електрическа система. Ще се направи нова инсталация за омекотена вода. 

“Надявам се до Нова година да бъдат осигурени първите 50 - 60 млн. лева и от пролетта да започнем да работим по-активно”, каза Красимир Дачев. Той сподели, че има вероятност да търси партньор за дългосрочния си проект, за което има вече проявени интереси. 

Дачев коментира, че производственият процес в “Свилоза” е овладян, но липсват млади хора, владеещи чужди езици, и изрази готовност да подпомага обогатяването на езиковата им култура.

Сред другите нови начинания на почетния гражданин на дунавския град са геофизични изследвания за добив на хром, никел и кобалт в Южните Родопи. “Ако успея, това означава, че ще бъде отворен нов клон от българската индустрия”, заяви още Красимир Дачев.

 

Източник: borbabg

Коментари

Още актуални новини