Надпис от II век с посвещение на Аполон и Диана откриха в Нове

Добавено: Понеделник, 20 Юли 2015г

 Значима находка зарадва архелозите още на старта на тазгодишните проучвания в римския военен лагер Нове край Свищов. Открита е част от постамент с посвещение на латински език на Аполон и Диана. Това е първи паметник от Нове, в който двете божества се споменават заедно, обясни доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново.


"От съвременните български земи най-известно е светилището на Диана и Аполон при съвременния град Монтана. Тук най-многобройни са откритите надписи, направени по поръчка на легата на I Италийски легион, на офицери, ветерани и др., пребивавали временно в региона като част от състава на кохорта от същия легион, временно изпратена там от Нове", допълни доц.Владкова.


За съжаление на изследователите, надписът върху постамента е частично запазен и липсват данни за имената на посветителя, неговата етническа и социална принадлежност. Дълбокият релеф на буквите и тяхното прецизно изписване дават основание да се предположи, че паметникът е издигнат през II век. Освен това фрагментът е използван вторично при изграждането на зид на помещение от сградата от IV век, разположена извън лагера, близо до западната порта. Почти на същото място и отново вграден в стена, преди няколко години беше открит и постамент с посвещение на Минерва - също едно от главните римски божеста, чествани в Нове, наред с Юпитер и Юнона. Със сигурност двата надписа са пренесени от намиращо се в близост светилище или храм, разрушено през IV век и използвани като строителен материал в обширната сграда с функции на представителна резиденция, проучвана от доц. Владкова през последните години.


Едва три са надписите, намерени преди години при разкопките в различни части на лагера, от текстовете на които е видно, че Аполон е почетен самостоятелно. Открити са върху олтар, постамент и оброчна плочка, представяща Тракийския конник, но посветена на Аполон.


Също три са епиграфските паметници, съдържащи интересни данни за посветителите на Диана от Нове. Два от тях са върху олтари, издигнати по предварителен оброк, като от единия научаваме, че е направен по поръчка на трибуна на I Италийски легион Марк Улпиус Перегринус, а вторият е издигнат от жена – Акутия Либералис, разказа доц.Владкова. Най-впечатляваща е колоната, върху която e направено посвещение на Диана Санкта /свещената, святата/ от Валериус Виктор. Колоната е намерена при разкриването на валетудинариума /военната болница/, вградена в един от неговите зидове. Паметникът несъмнено показва, че е принадлежал на храм на богинята, при това изграден още в началните години от съществуването на лагера.


 


Източник:24chasa

Коментари

Още актуални новини