Голямата награда от Национален ученически конкурс за ІХ а клас от СОУ „Николай Катранов”

Добавено: Понеделник, 20 Юли 2015г


  По случай тематичната 2015 - Европейска година на развитието, Център за развитие на човешките ресурси, съвместно с европейската информационна мрежа Европа Директно - София, обяви Конкурс за ученическа разработка на тема „Моят град – облик на развитието“


            Голямата награда – участие в тридневен ученически лагер, който ще се проведе в Национален културен комплекс в началото на месец септември  2015 година спечели екип от ученици от ІХ а клас на СОУ „Николай Катранов” с филма „Свищов – люлка на триадиция и  модерност!  Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще!”


            Текстовия материал и видеофилма са подготвени от:


Елина Блажева, Надежда Николаева, Преслава Чепанова и Симона Минкова с ръководител на екипа Елена Ангелова-Богданова-учител по български език и литература и класен ръководител на  ІХ а клас.


            В обяснителния текстов материал към филма учениците разказват:


            „Участието на нашия екип в предоставения конкурс има за цел чрез изработения видеофилм, съдържащ авторски снимки и такива подбрани от личен и общински архив, да докаже, че вечността на един град, устойчивостта в неговото развитие се дължи на умелото съчетаване на национални ценности, обогатени от европейски демократизъм и просвещение.


......................................


            Виртуалната разходка из нашия град ще ви направи част от тихия и спокоен живот в Свищов, където обаче времето не е спряло, а посочва пътя към съвременните тенденции в развитието на едно българско провинциално селище. Защото тук историята е жива. Старата крепост Калето днес е преобразена в красив градски парк с изключителна панорамна гледка и към града и към могъщата река Дунав. На откритата сцена на високия хълм ежегодно се провеждат културни мероприятия от градски и национален мащаб. Фериботът Свищов – Зимнич пък отваря пътищата на свищовеца към Европа. От останките на античния град Нове се издига и новопостроеният културно-туристически атракцион, събиращ днес стотици  почитатели от България, Италия, Полша и Румъния на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”


------------------------------------


            Свищов е малък, но красив европейски град. Град с традиции от миналото, но и с ясни тенденции да върви напред и да е част от обединена Европа. За нас беше истинско удоволствие да отделим от ваканцията си, за да си припомним историята на Свищов, но и да затвърдим собственото си самочувствие като млади европейци. Възможността да участваме в този конкурс ни помогна да повишим отговорностите си и да се убедим колко различен и уникален е Свищов.


            Един европейски град – люлка на традиция и модерност!  


            Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще!”


 


 


Източник: facebook

Коментари

Още актуални новини