Полски и български археолози започват 56-ти сезон в Нове

Добавено: Сряда, 15 Юли 2015г

Нове отново оживя, но този път не с бойни сцени, ритуали, музика и танци, както беше преди месец по време на 10-тия фестивал "Орел на Дунав", а от българо-полската археологическа експедиция, която ще започне работа за 56-та поредна година.


Не случайно това е най-добре проученият лагер от римската епоха не само по Долния Дунав, но и в цялата Римска империя, съобщиха он Регионалния исторически музей в Търново.


И през това лято археолозите от двете страни ще продължат съвместната работа, за да допълват зид по зид плана на лагера, да откриват нови данни за военния живот на легионерите, за техния бит и за античната култура по българските земи.


Началото на разкопките поставя експедицията от Познанския университет с ръководител д-р Анджей Биернацки. Екипът му ще проучва сектор западно от Епископския комплекс от V-VI век, който сега е отлично експониран по европроект за близо 6 милиона лв. Тук има данни за съществуването на внушителна по начин на градеж представителна постройка, синхронна по време на функциониране с огромните терми, намиращи се под основите на Епископията през II-III век. Задачата на екипа ще бъде разкриването на плана на обществената сграда и нейните функции.


Втори полски екип под ръководството на проф. Пьотър Дичек от Варшавски университет, ще започне работа в началото на август. Вече четири години професорът и млади аспиранти проучват сградите, разположени в централната част на лагера, източно от щаба на легиона /принципиите/. Комплексът е разположен непосредствено до една от главните улици на лагера, която свързва източната със западната порта. Тук са били разположени казармените постройки, в които са битували войниците от I кохорта на I Италийски легион, както и офицерското жилище. През миналия сезон в този сектор бяха открити едни от най-интересните находки, намирани до сега - три бронзови статуетки, истински шедьоври на античната пластика.


Третият полски екип, отново от Варшавския университет, но под ръководството на проф. Тадеуш Сарновский, изпълнява изцяло научна програма, свързана с укрепителната система на лагера и ще работи през целия август. Целта е да бъдат разкрити и документирани различни участъци по крепостните стени на ранноримския и късноримския лагер, като на моменти се налага и повторното разчистване и новото заснемане на вече уж проучени участъци през миналия век.


Двата български екипа - от Национален археологически институт с музей при БАН и от Регионален исторически музей - Велико Търново продължават разкопките при западната порта на лагера, които ще дадат информация както за нейните строителни периоди, така и за двете улици, покрай вътрешната страна на крепостната стена и централната, водеща към източната порта. В този участък, след цялостното проучване следва експониране, което ще направи възможна връзката между резиденцията извън крепостните стени през портата към вече проучената военна болница, както и към сега експонираните принципии и Епископска базилика.


15 хиляди лева са осигурените средства от Министерство на културата, една крайно недостатъчна сума за пълноценни разкопки, казват археолозите. Обемът на работа ще бъде доста намален в сравнение с предходния сезон, защото от същите пари трябва да бъдат заделени и за консервационно-реставрационни дейности, както и за почистването на терена преди началото на проучванията.


 


Източник: 24chasa.bg

Коментари

Още актуални новини