Уникални растения растат в свищовските села Горна Студена и Хаджидимитрово

Добавено: Петък, 07 Март 2014г
Лого на СА Д. А. Ценов Кандидатстудентски прием 2020
Телефон за информация: 0888154148

 ДВЕ ОТ НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ И РЕДКИ РАСТЕНИЯ, СРЕЩАНИ ЕДИНСТВЕНО У НАС, РАСТАТ В ЗЕМЛИЩАТА НА СВИЩОВСКИТЕ СЕЛА Хаджидимитрово и Горна Студена. Това са българската гърлица и българският сърпец, които са критично застрашен вид, обяви Валентина Горанова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Вчера тя представи в Регионалната екоинспекция, заедно с колегата си Христо Педашенко, резултатите от проект „Пилотна мрежа от малки защитени територии за видове от българската флора по модела „Растителни микрорезервати”. 

В изпълнение на проекта на територията на РИОСВ – Велико Търново, са обявени две защитени местности за видовете българска гърлица, растяща в землището на село Горна Студена, и български сърпец, намиращ се в землището на село Хаджидимитрово. 

Българската гърлица е застрашен вид, включен в Червената книга на България. Растението заема площ от около 4 хка и има общо около 3 хиляди екземпляра от него. Има открити малки площи на разпространение също и в павликенските села Недан и Патреш, както и в защитената местност Кайкуша около Белене и село Караманово в община Ценово. 

Българският сърпец, който също е критично застрашен вид, освен в Хаджидимитрово се среща и в землищата на селата Горна Студена и Александрово, а през 2010 г. е открит също и край ветренското село Невша.


Източник:borbabg


 


 

Коментари

Още актуални новини