Свищов се готви за фестивала на любителските камерни и кафе-театри

Добавено: Сряда, 13 Март 2013г
Лого на СА Д. А. Ценов Кандидатстудентски прием 2020
Телефон за информация: 0888154148

Свищов се готви за фестивала на любителските камерни и кафе-театри


театър


Община Свищов и Първо българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" подготвят провеждането на Единадесетия национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри.


Той ще се състои на 22 и 23 март. Театралният форум се провежда под патронажа на кмета на Община Свищов Станислав Благов.


Тазгодишнот издание ще премине под знака на 180-та годишнина от рождението на Димитър Шишманов - инициатор и ръководител на организираната театрална самодейност при Свищовското читалище, 140 години от представянето на пиесата „Добродетел и злоба" от Д. Шишманов, в която за първи път играят жени актриси и 15- годишнината от провеждането на първия фестивал.


Право на участие имат всички любителските камерни и кафе-театри без жанрово ограничение. Театралните групи представят по един спектакъл с времетраене до 60 мин. пред съставено от професионалисти жури. Ще бъдат връчени специална награда на кмета на Община Свищов, три награди за спектакъл и по една награда за мъжка и за женска роля.


Театралният фестивал води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване, през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130-та годишнината от Първото театрално представление в Свищов. От 2004 г. насам фестивалът на любителските камерни и кафе-театри се организира ежегодно в навечерието на 27 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра.


Тази година фестивалът ще се проведе на малката сцена в подземното помещение на читалището, до преди няколко години познато като „Арт-клуб", което в момента се ремонтира.


 
Източник: dariknews.bg

Коментари

Още актуални новини