15% от учителите не са повишили квалификацията си за пет години

Добавено: Четвъртък, 31 Януари 2013г

15% от учителите не са повишили квалификацията си за пет години


Учители


15% от учителите във Великотърновска област не са повишавали квалификацията си през последните пет години.


Около 8% от преподавателите не са посетили нито една квалификационна форма, а 7 % са участвали само в едно обучение. Данните изнесе началникът на Регионалния инспекторат на образованието инж. Розалия Личева. Тя посочи две основни причини за липсата на желание и мотивация за повишаване на квалификацията на педагозите. От една страна това са учители в предпенсионна възраст, а от друга - педагози, които работят в малки и отдалечени от градовете училища, които нямат възможност да излязат от населеното място и да се включат в такива допълнителни обучения. „Ние извеждаме като приоритет участие на учителите в различни квалификационни форми за справяне с агресията, използване на интерактивни техники, компютърните технологии и електронните учебници, а 15% от нашите учители не се включват в такива квалификационни форми, което означава, че те не познават тези методи на работа и не могат да ги използват в пряката си работа", коментира Личева. Затова до края на тази учебна година инспекторатът ще организира допълнителни обучения по темите за педагозите от региона.


Ще бъдат проведени специализирани курсове за класните ръководители, както и за справяне с прояви на агресия и тормоз в училище, за работа в мултикултурна среда и интегриране на деца, чийто майчин език не е българският.


За периода 2007 - 2012 г. учителите в региона са се включили общо в 9661 квалификационни форми или средно на един учител се падат около четири квалификационни обучения. 52% от квалификациите са финансирани от бюджетите на училищата, 8,58% са по линия на европейски програми и проекти, над 15% от допълнителните обучения педагогическите специалисти са платили с лични средства, посочи Личева.


Най-активни в усъвършенстването са били учителите от великотърновската Хуманитарна гимназия, Държавната търговска гимназия в Свищов, Професионалната гимназия по моден дизайн, Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Горна Оряховица, СОУ „Ангел Каралийчев" в Стражица и началното училище „Никола Козлев" в Лясковец. Най-голям интерес има към квалификациите, свързани с методиката по определен учебен предмет. Те са посетени от 28,3% от учителите.


Предпочитани от педагозите са още иновационните специализации, посетени от 11,3% от преподавателите, и обученията по компютърна грамотност и умения, в които са участвали 7%. За последните пет години 182 учители в областта са завършили допълнителна магистратура и са защитили докторска степен. 646 са придобили професионално-квалификационна степен, информира още Розалия Личева.


 
Източник: dariknews.bg

Коментари

Още актуални новини