Бивш катаджия от Свищов атакуван, защото хванал в нарушение тъста на шефа

Добавено: Вторник, 29 Януари 2013г

Бивш катаджия от Свищов атакуван, защото хванал в нарушение тъста на шефа


крими


35-ГОДИШНИЯТ БИВШ КАТАДЖИЯ ОТ СВИЩОВ ЮЛИЯН МИНЧЕВ СЪДИ ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ ЗА 10 000 ЛЕВА в търновския Административен съд. Казусът е наглед смешен, но чиновници от „Човешки ресурси” са забъркали каша с освобождаване по собствено желание. Заради две противоположни заповеди за прекратяване на правоотношение на държавен служител Юлиян Минчев е бил принуден да служи в МВР 19 дни незаконно, защото вече по документи е бил освободен.


„ПОД ПРИКРИТИЕ” С ПИЩОВ И СЛУЖЕБНА КАРТА


НА 19 МАРТ 2012 Г. МЛАДШИ АВТОКОНТРОЛЬОРЪТ ПЪРВА СТЕПЕН С 14 години служба в МВР подава рапорт за напускане по собствено желание. На 30 март 2012 г. той е извикан от прекия си шеф в Свищов, който го запознава със заповед на директора на Областната дирекция комисар Живко Коцев. С негова резолюция Минчев е освободен от системата от датата на връчване на документа. „Още същия ден исках да сдам зачисленото ми оръжие, служебна карта и имущество. Не претендирах, че препис от заповедта не ми бе връчена с мокър печат и че едномесечният срок на предизвестието не е спазен. Исках да си тръгна час по-скоро от полицията, където преди 14 години е било първото ми работно място. Началниците обаче отказаха да ме освободят, защото трябвало да продължа да работя до 19 април. Така бях принуден да служа нелегално на системата още 19 дни и „под прикритие” с пистолет и карта, без да имам право на това”, разказва Минчев.


НА 19 АПРИЛ 2012 Г. ТОЙ ПОЛУЧАВА ВТОРА ЗАПОВЕД ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ от работа, на която не работи, защото веднъж вече има връчена заповед за освобождаване. Втората заповед е без дата на издаване и номер. Полицаят подписва и този акт за напускане, защото изпълнява заповед


. ЖАЛБА ДО МИНИСТЪРА И ОТГОВОР, ЧЕ ИМА ГАФ СЕДМИЦА СЛЕД НАПУСКАНЕ НА МВР МИНЧЕВ ПИШЕ ДО МИНИСТЪР ЦВЕТАНОВ и разказва историята, в която е принуден да служи нелегално на МВР 19 дни. На 10 юли 2012 г. от дирекция „Човешки ресурси” в МВР му отговарят, че е прав. „Жалбата ви е основателна, директорът на Областната дирекция на МВР във В. Търново е уведомен за случая и са предприети съответните мерки”, пише в отговора.


НА ПРАКТИКА ОБАЧЕ НАКАЗАНИ В ОТДЕЛ „ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ” В ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ за този гаф няма, коментира вчера директорът Живко Коцев. Началникът на службата е бил пренасочен да ръководи приемника за невръстни нарушители на гара Горна Оряховица, но по съвсем други причини.


ЗАРАДИ ТЕЗИ 19 ДНИ ПРИНУДИТЕЛНА СЛУЖБА СЛЕД ЗАПОВЕД ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ по собствено желание сега Юлиян Минчев води дело в Административен съд – Велико Търново. Искът е 10 000 лева заради принуда да служи 19 дни на системата. Делото е стартирало и отложено за април т.г. за комплект от документи.


ПРЕДИСТОРИЯТА ЗА НАПУСКАНЕТО НА МИНЧЕВ Е СВЪРЗАНА С ЕДНА СЛУЧКА, за която досега се носеха само слухове. Няколко месеца преди да реши да напусне, той е забелязал нарушител с лека кола в Свищов, който е бил паркирал неправилно .Мъжът се оказва тъстът на началника на полицията Вълкан Вълканов. Минчев обаче не му съставя акт, но казва, че срещу него е започнала разправа. Бил пратен в полицията в Полски Тръмбеш за известно време и после му било предложено да постои там още година. Повечето от разходите са за сметка на служителите при този вид попълване на други управления. Това преляло чашата на търпението и Минчев решил да напуска. „Тогава аз дори не знаех, че тъстът ми е направил нарушение. Не знам и защо Минчев не му е написал акт или не го е предупредил. След тази случка срещу мен заваляха анонимки и съм проверяван месеци наред от всички възможни ведомства в МВР. Включително и дежурният офицер разследван, защото сме искали да защитим тъста ми. Наказани няма и нарушения не бяха установени. По това време обаче имаше стартирала проверка срещу Минчев за нерегламентирани връзки с криминално проявен. Тя така и не приключи, защото той тръгна да напуска и не е наказван...”, коментира вчера шефът на полицията в Свищов Вълкан Вълканов и подчерта, че никога не е слагал чадър за близките си .


МИНЧЕВ ТВЪРДИ, ЧЕ СЪЩО Е ПРОВЕРЯВАН ПО АНОНОМКИ, защото е простил нарушение на тъста на шефа си. След случката той бил оставен да патрулира пред РПУ-то, а после пратен в Полски Тръмбеш, което е приел за наказание или отмъщение. Според инспектор Вълканов не само този служител е бил командирован временно в Полски Тръмбеш, това е обичайна практика в дирекцията да се покриват със служители от други общини и управления при недостиг на кадри. „Братът на Минчев все още работи в Свищов и е много стриктен полицай. За себе си съм чувал какви ли не слухове, но винаги съм спазвал закона, откакто съм в областта”, каза още Вълкан Вълканов. Преди да оглави полицията в Свищов, той бе назначен в управлението в Полски Тръмбеш, където дойде направо от ГДБОП в София. После бе прехвърлен в Свищов, защото сключи брак там и създаде семейство.


„Сега съм шофьор при един бизнесмен от Свищов. Ако бях останал в Полски Тръмбеш още една година и да харча пари за пътуване, нямаше как да плащам кредита от 25 000 лв., който изтеглих заради семейството си. Знаете ли, в школата на МВР ме учиха на едно, а на практика в живота видях съвсем друго отношение. Човекът, при когото работя, не е нито криминално проявен, нито осъждан. Аз просто искам да получавам добри пари и да се чувствам спокоен за семейството си. С делото срещу полицията пък искам да разбера кой е крив и кой е прав”, каза още 35-годишният Юлиян Минчев.


 
Източник: borbabg.com

Коментари

Още актуални новини