Проф.Андрей Захариев пред радио Фокус: 2013-та ще бъде годината, в която демокрацията в България ще има шанс да направи своето максимално проявление

Добавено: Четвъртък, 24 Януари 2013г

Проф.Андрей Захариев пред радио Фокус: 2013-та ще бъде годината, в която демокрацията в България ще има шанс да направи своето максимално проявление


Стопанска Академия


Проф. Андрей Захариев, преподавател по икономически науки в СА „Димитър Ценов”-Свищов за Радио "Фокус" - Велико Търново с отговор на въпросите какви са тенденциите пред българската икономика, кои са външните рискове за България, които въпреки добрите ни усилия могат да доведат до проблеми за нас и за перспективитне и спирачките, които съществуват пред българското икономическо развитие.


Фокус: Кои са външните рискове за България, които въпреки добрите ни усилия могат да доведат до проблеми за нас?


Проф. Андрей Захариев: Глобално 2013 година по мнението на световните политици, например на Ангела Меркел, която е водещ европейски политик, не се очаква да бъде много радостна година, въпреки, че Гърция и проблемът с гръцкия вирус заразил Европейския съюз и Евро зоната вече отминава. Факт е, че основните икономики не са с темп на развитие, който да е в позитивната територия. Нещо повече думата Рецесия е тази която плаши.В глобален аспект другият голям световен играч освен Европейския съюз е САЩ, също не индикират добри признаци за финансово фискално и икономическо здраве. Напротив буквално в нощта между тридесет и първи декември 2012-та година и първи януари 2013-та трябваше да се предприемат в последния момент мерки, които да спасят фискалната система на Съединените щати и по своя характер да предпазят бизнеса от влизане в сила на налози, които биха ограничили и шанса на американската икономика за растеж.Факт е обаче, че тези две основни икономически сили САЩ и Европейския съюз си остават зависими от цените по вноса на петрола.в случая това е и България. И колкото по-високи са тези цени, а те твърдо стоят на територията над 100 долара за барел, това означава изтичане на ценни национални ресурси към други страни производителки основно това са ОПЕК, Руската федерация и едно глобално преразпределение на оскъдния ресурс капитал от територия където се създава световния брутен вътрешен продукт към други територии, които по своя характер за нас представляват търговски партньори, но не и територии за наша експанзия. С други думи 2013 в глобален аспект ще бъде година на поредна преоценка на приоритетите на Европейския съюз, който освен своите дългови проблеми вече има и бюджетни проблеми. Факт е, че бюджетът за следващия седемгодишен период не е приет и от тук на сетне сработват вместо очакваните дългогодишни мерки, които за ЕС са 7 годишен период, годишно приспособяване на бюджета чрез числата, които са валидни за предходната година , коригирани с отчетения среден темп на инфлация на цялата територия на ЕС. Нещо, което не е добро нито за България, нито за всички страни членки, защото специално България е страна, която привлича и все още акумулира поради ниския си жизнен стандарт средства от ЕС под форматна на Оперативни програми и които дават шанс бавно и полека а някъде и по-осезаемо територията на националната публична инфраструктура да бъде променяна позитивно.


Фокус: Какви са перспективите и спирачките, които съществуват пред българското икономическо развитие?


Проф. Андрей Захариев: За България съгласно приетата макрорамка на Националния бюджет е година, в която България ще направи своята малка, но осезаема стъпчица напред. Факт е, че сме една от финансово най-стабилните и най-ниско задлъжнели икономики и държави в ЕС е позитив за нас. Това е позитив, който се дължи на умерени, балансирани решения вземани както от Министерство на финансите така и най-вече от съответните мнозинства в националните парламенти. Но именно 2013 година ще бъде годината, в която демокрацията ще има шанса в България да направи своето максимално проявление. Най-вече през януари това ще бъде първият ни в най-новата история референдум, и в средата на годината това ще бъдат очакваните Парламентарни избори. Именно тогава българинът в тъмната стаичка, с бюлетината ще прецени какво и как да се случи, т.е българите ще имат шанса чрез пряка демокрация да кажат какво ще се случва. На първо място с ядрената енергетика и на второ място с националната политика приоритети и основни политически играчи. Факт е, че българинът по своя характер е много трудно предсказуем на избори, но никога не бива да оставяме настрани и възможността политики, които са водени до този момент да бъдат оценени като успешни и да намерят своя позитивен вот и да има продължение на конфигурацията, която е позната до този момент.


 
Източник: focus-radio.net

Коментари

Още актуални новини