Как да се предпазим от простудни заболявания

Добавено: Четвъртък, 10 Януари 2013г

Как да се предпазим от простудни заболявания


детска градина


Ако и имунната ви система е отслабнала, това неизбежно води до простуда, а и температурите навън са доста ниски. Какво трябва да знаем и как да се предпазим от простудните заболявания:


Как се разпространяват причинителите на простудните заболявания ?


Около 200-те различни видове вируси се разпространяват по въздушно-капков път. Това означава, че всяко кихане изпраща навън вируси с голяма скорост, които могат да живеят извън организма до 12 часа. Най-често опасните вируси се предават чрез здрависване или от дръжките на вратите. Когато те попаднат в организма, най-вече чрез лигавицата на носа, нашата имунна система образува специални клетки „пратеници“, които стимулират кръвообращението и активират други клетки. След това започват симптомите - кихане, хрема, кашляне, главоболие, температура и болки в ставите.


Как да се предпазим от заразата?


Най-важното – мийте си често и много грижливо ръцете, особено когато сте пипали дръжки на врата или сте се здрависвали с различни хора. Не забравяйте, че хартиените кърпички след употреба трябва веднага да се изхвърлят! Избягвайте контактите с болни хора.


Кога да отидем на лекар?


детска градина


Когато вдигнем висока температура, тресе ни силно и имаме болки в гърлото или в белите дробове, трябва непременно да отидем на лекар. Посещение при лекар е наложително и тогава, когато след 5 дни настинка, състоянието ни не се е подобрило.


Какво помага при първите симптоми?


Почивката е най-доброто лекарство. Който е настинал, има нужда от повече течности, отколкото обикновено. При простуда трябва да изпивате минимум 2 литра вода на ден. С нея натрупаните налепи в гърлото се овлажняват и се откъсват по-лесно. Пиенето на много вода и е чудесна превантивна мярка против простуда, чрез него лигавицата на устата и гърлото се поддържа влажна. Полезно е да пиете и чай от лайка, липа или бъз. Много често болките в гърлото са първите признаци за простудно заболяване. Срещу него помагат таблетките за смучене, които облекчават болката и се борят с вирусите. При главоболие и болки в ставите лекарите препоръчват комбинирани лекарства като аспирин комплекс или максигрип.


С какви домашни средства да се лекуваме?


Витамин С увеличава съпротивителните сили на организма и спомага за по-бързото оздравяване. За да облекчите и освободите дихателните пътища, правете и инхалации в домашна обстановка. Напълнете голям съд с 2 литра вряла вода и сложете вътре една шепа лайка. Завийте главата си с пешкир и дишайте изпаренията в продължение на 10 минути.


 

Коментари

Още актуални новини