СОЛИСТИ НА РУСЕНСКАТА ОПЕРА ГОСТУВАТ В СВИЩОВ

Добавено: Сряда, 19 Септември 2012г

СОЛИСТИ НА РУСЕНСКАТА ОПЕРА ГОСТУВАТ В СВИЩОВ


Свищов


На 29 септември, събота, от 11 часа в залата на Галерия „Николай Павлович” в Свищов Държавна опера-Русе ще представи своята нова камерна програма „Чарът на Бел Епок”.


Камерни произведения от Клод Дебюси (1862 - 1918), Морис Равел (1875-1937) и Шарл Камий Сен-Санс (1835 - 1921) ще изпълнят изявените русенски музиканти Светлана Анчева – обой и пианистът Евгени Желязков.


Събитието е замислено като „концерт-експозиция”. Музиката на тримата най-изявени представители на импресионизма в музикалното изкуство Дебюси – Равел – Сен-Санс ще бъде съпроводена с прожекцията на фотографии и репродукции, даващи илюстрация на един отминал блян – дните на Бел Епок. Нежният език на хармониите, нюансите в мелодичните линии, които сътворяват асоциации в съзнанието на слушащия музиката на ипресионизма, потапящи го в мечтателност и светла меланхоличност, ще бъдат предадени не само с душевността на обоя и многозвучието на пианото. Автор на фото-колажа е самата солистка – обоистката Светлана Анчева, която ще провокира сетивата на публиката и с визуалното изкуство – основата на епохата на импресионизма.


Ето какво казва Светлана Анчева за времето, когато е написана музиката, която тя ще изпълни на концерта:


„Бел Епок! Тези безметежни няколко десетилетия, които предшестват Първата Световна Война, когато икономическият растеж, техническият прогрес и разцветът в културата и изкуството дават на много хора надежда, че светът се е променил към по-добро. Разбира се, съвременниците на тази епоха не я наричали по този начин през онези години, а едва след преживените ужаси и нещастия през Великата война осъзнали, че мирните години на благоденствие в края на ХІХ и първите години ХХ век са една отминала златна ера, обвита в чуден ореол. Затова я нарекли Бел Епок (Хубавото време). Лудите години... Каква атмосфера на веселба, забавление, фриволност и творчество! Нека заедно да се върнем във времето и да преживеем тази ретроспекция, с помощта на шедьоврите, които са ни оставили съвременниците на Бел епок!”

Коментари

Още актуални новини