40 кораба заседнаха в Дунав край Свищов

Добавено: Неделя, 09 Септември 2012г

40 кораба заседнаха в Дунав край Свищов


Дунав


40 кораба са блокирани в плитките води на река Дунав край Свищов, съобщи Би Ти Ви. От Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път предупреждават, че е възможно корабоплаването напълно да спре.


По река Дунав един кораб може да превози едновременно по 6 безекипажни съда, натоварени с въглища, руда, пясък, части за машини. Ако в близките седмици в Средна Европа не завали дъжд, прекъсването на корабоплаването е много вероятно, смятат експертите. Загубите на корабоводителите се измерват в милиони.


В момента при остров Белене един кораб може да избута най-много един съд. Грижата да очертае плитчините по протежението на 270 километра, е на български екипаж. Българският кораб "Вит" е единствената машина която показва пътя на корабите и откъде могат да минат безпрепятствено. Пътят или фарватера на корабите се очертава със специални знаци. Промяната на линията веднага се обозначава в интернет. Праговете в българския участък от Силистра до Сомовит са 29.


Освен край Свищов тежки проблеми има и при Попина край Русе.


За миналата година загубите за четирите месеца ниски води на Дунав са повече от три милиона, без да се смятат щетите от блокираното от ледохода през зимата плаване.


 
Източник: vesti.bg

Коментари

Още актуални новини