Дарителска кампания в подкрепа на Япония стартира Стопанската академия

Добавено: Сряда, 30 Март 2011г
Лого на СА Д. А. Ценов Кандидатстудентски прием 2020
Телефон за информация: 0888154148

Дарителска кампания в подкрепа на Япония стартира Стопанската академия


Стопанската академия Дарителска кампания в подкрепа на японски студенти от Университет Тохоку в най-силно пострадалия от земетресението японски град Сендай стартира Стопанската академия в Свищов. Акцията ще събира парични средства за пострадали студенти и книги на английски език за факултета по икономика на Университета. Това е третият най-стар императорски университет и в момента е в челната петица на най-добрите университети в Азия. В университетския кампус в Сендай се обучават над 16 000 студенти, включително 1200 чуждестранни студенти от над 60 страни.

Заради катастрофалното земетресение и последвалото го цунами всички учебни занятия и научни изяви в японския университет са прекратени до края на април. Академичната инфраструктура е силно пострадала. В самия университет е стартиран механизъм за отпускане на извънредни стипендии за студенти, чиито домове са унищожени или пострадали.

Съгласно решението на Академичния съвет при Стопанска академия, дарителската кампания ще се координира от доц. д-р Любен Краев - заместник-ректор по социална, информационна и студентска политика, и доц.д-р Агоп Саркисян - директор на Център по международно сътрудничество и проекти. Координацията ще се реализира в партньорство с Посолството на Япония у нас и ръководството на Университет Тохоку.

През годините образователни и културни институции от Свищов са били обект на значителна грантова помощ от страна на японското правителство чрез посолството в София, а през 2004 г. свищовската академия присъди почетното звание Доктор хонорис кауза на Ясуйоши Ичихаши, тогавашен извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас.
Източник: dariknews.bg
{jcomments on}

Коментари

Още актуални новини