Свищов насърчава туризма по европрограми

Добавено: Събота, 26 Март 2011г
Лого на СА Д. А. Ценов Кандидатстудентски прием 2020
Телефон за информация: 0888154148

Свищов насърчава туризма по европрограми


obshtina svishtov С римското наследство на своя град са избрали да свържат новите туристически атракции на Свищов от общинската администрация. Проект за възстановяване на щаба и базиликата на римския военен лагер и ранновизантийски град Нове бе представен преди дни пред оперативна програма „Регионално развитие“. Кандидатства се за инвестиция от над 6 млн. лв., благодарение на която по атрактивен начин ще „оживеят“ принципията на най-добре проучения римски лагер в България, както и една от най-големите базилики на Балканския полуостров от V-VI век.

Древният Нове е с площ 17 ха, намира се на 4 км източно от Свищов. От 45 години там се провеждат българо-полски археологически разкопки. За Нове е бил и първият голям инвестиционен проект на община Свищов по програма ФАР, когато е построен посетителски център. За да стане историческата ценност достояние на повече хора и да е притегателна за туристите, в последните три години община Свищов заделя по 35 хил. лв. собствени средства за провеждане на античен фестивал „Орел на Дунава“. Представят се възстановки на битки между варвари и римляни, на древни римски обичаи. Автентичност на феста придават участници от Италия, тази година се очакват гости от Полша и Румъния. Още първото издание през 2008 г. привлякло в Свищов над 20 хил. туристи, съобщиха от общината на представянето на възможностите за туризъм в Дунавския регион - част от кампанията на МИЕТ за насърчаване на вътрешния туризъм. Четвъртият фестивал на античността в Свищов ще е от 27 до 29 май т.г. „Вече се работи по проект за над 6 млн. лв. по „Трансгранично сътрудничество“. С област Телеорман съвместно сме защитили най-големия като стойност, а по наше мнение и най-хубавия като обхват на дейности проект, който ще осигури възможност да се интегрира градската среда на Свищов с фериботния комплекс, който е частна инвестиция“. Това поясни Емил Димитров, зам.-кмет по търговия и финансова политика. Предвидени са още ремонт на подходи и улици, монтиране на кошчета за смет, лампи във виенски стил, информационни табели. Срокът на проекта е двугодишен, до октомври 2012 г.

„С други 3.5 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“ се надяваме да подобрим градската среда - около Търговската гимназия, първото в България читалище, Стария Свищов с къщата на Алеко Константинов и др.“, допълни Димитров.Източник: stroitelstvoimoti.com
{jcomments on}

Коментари

Още актуални новини