200 легионери се срещат в Нове

Добавено: Четвъртък, 24 Март 2011г

200 легионери се срещат в Нове


античния град Нове Двеста реенактори и тонове оръжия ще се срещнат в края на май в Свищов. От 27 до 29 май римският град Нове отново ще е арена на гладиаторски и рицарски битки за четвъртото издание на фестивала “Орел на Дунав”.
Италианци, поляци, румънци и българи ще покажат маршовете на легионите, варварски нашествия, борби и състезания.
Фестивалът пресъздава античната история – бит, култура и военни сблъсъци между имперски Рим с траки, даки, готи. Средно по 10 000 зрители годишно стават свидетели на стрелбата на римската артилерия с балисти, скорпиони и катапулти. По традиция ще бъде направена демонстрация на римска кухня, разказа Петър Петров, директор на Организационния комитет на “Орел на Дунав”. По време на фестивала ще се проведе симпозиум за античните цивилизации. За втори път на откритата сцена със слънчевия часовник в местността Калето с поставка ще гостува Русенската опера.
Ще има състезание “Антични бързи, смели, сръчни” за малките гладиатори, както и телевизионна викторина за батковците – любители на антична история.
Един от големите успехи на фестивала е, че за три години той успя да влезе в интернационалния календар на събитията и интерес за участие в него проявяват групи не само от Европа, но и от САЩ. Тази година край Нове се очакват реенактори от Бангладеш и Индия, каза Петър Петров.
Здравка МАСЛЯНКОВА
Източник: dnesbg.com
{jcomments on}

Коментари

Още актуални новини