Възстановяват древна римска крепост в Свищов

Добавено: Понеделник, 21 Март 2011г
Лого на СА Д. А. Ценов Кандидатстудентски прием 2020
Телефон за информация: 0888154148

Възстановяват древна римска крепост в Свищов


римска крепост На специална пресконференция, свързана с проекта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България" по оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г., представители на община Свищов обясниха туристическата стратегия на града през 2011, чието успешно начало вече е поставено с внасянето на проект "Възстановяване и популяризиране на древната римска крепост "Нове" в Свищов. Той е изчислен на 6 млн. лв. и предвижда възстановяване на щаба на военните и епископския комплекс, част от античния град Нове, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Проектът включва и организирането на открит оперен фестивал „Набуко", който да привлича повече туристи в района. Представители на Съвета по туризъм споделиха, че освен създаването на собствени продукти е много важно и връзката с туроператорите и постоянното сътрудничество с тях. Кметът на Свищов Станислав Благов и зам. кмета, отговорен за търговията и финансите Емил Димитров посочиха приоритетните за 2011 г. въпроси, където ще бъдат съсредоточени техните усилия. Един от задействаните през последните две години, изключително важен проект за жителите на Свищов е този, свързан с качеството на питейната вода и водопреносната система. До този момент е изграден над 11 км. довеждащ водопровод със средства на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и допълнителен кредитен инструмент. От края на 2010г. се провеждат конкурси за изпълнители, които до пролетта се очаква да завършат окончателно ремонтните дейности по проекта.

Изключително ключов въпрос за община Свищов е пътната инфраструктура и довеждащите до града пътни ленти. За момента е завършено само участъкът Павел-Совата. Като гордост на града беше единодушно посочен проектът на стойност 6 млн. лв. за трансгранично сътрудничество с Румъния. Идеята включва интегриране на градската среда с фериботния комплекс, който е частна инициатива и официално пуснат в експлоатация от края на миналата година. Според зам.-кмета Емил Димитров е положително, че този път бизнесът е инициатор на проекта, защото това е вид гаранция за устойчивост. Кметът на града обясни, че европейският принцип за субсидираност трябва да започне да се прилага и в България.

Посещението в Свищов е по проект на Комуникационна кампания "Насърчаване на вътрешния туризъм в Република България" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, организиран от туристическа агенция Sunshine tours.
Източник: cross-bg.net
{jcomments on}

Коментари

Още актуални новини