Искат България да се откаже от строежа на АЕЦ Белене

Добавено: Понеделник, 14 Март 2011г
Лого на СА Д. А. Ценов Кандидатстудентски прием 2020
Телефон за информация: 0888154148

Искат България да се откаже от строежа на АЕЦ Белене


АЕЦ Белене Спирането на всякакви преговори за строителството на АЕЦ Белене и обявяването на окончателен отказ от нея поискаха днес представители на ПП "Зелените". Пред медиите в Плевен те изразиха своето безпокойство от това, което би се случило с централата при евентуално земетресение. Повод за техните притеснения са събитията в Япония, където ядрените реактори на две атомни централи аварираха след силно земетресение.

Според Албена Симеонова, представител на Зелените, АЕЦ Белене не бива изобщо да се строи, тъй като се намира в район с повишена сеизмичност и планината Вранча е само на 200 км. По думите й, реакторите, които се планира да бъдат поставени в Белене няма да издържат на силни трусове и общините в 30 километровата зона за сигурност около централата ще бъдат съсипани, а хората изселени.

Сред исканията на Зелените са да се потърси отговорност от съотвените лица за милиардите инвестиции с отрицателна полза на площадката край Свищов и Белене. Те настояват двата града да бъдат компенсирани за изоставането си в социалното и икономическото си развитие, произтичащо от заплахата да се строи АЕЦ Белене.

Зелените предлагат на площадката за централата да се изгради индустриален или фотосоларен парк. Те са изпратили своите исканиия до премиера Бойко Борисов, до Комисията по енергетика в Парламента, Министерството на енергетиката, Екоминистерството, Министерството на земеделието, до кметовете на общините, които се намират в 100 километровата зона за сигурност на бъдещата централа.
Източник: dariknews.bg
{jcomments on}

Коментари

Още актуални новини