Веломаршрут тръгва по двата бряга на Дунав

Добавено: Петък, 11 Март 2011г
Лого на СА Д. А. Ценов Кандидатстудентски прием 2020
Телефон за информация: 0888154148

Веломаршрут тръгва по двата бряга на Дунав


obshtina svishtov Екип на агенцията за регионално развитие и бизнес център Видин изпълнява проект „Дунавски веломаршрут“, съобщи координаторът му Евтим Стефанов. Проектът се финансира от програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния. Срокът за изпълнението му е 2013 г.

С проекта се цели да се създаде веломаршрут по Дунава като туристическа дестинация. Тези, които тръгнат по него, трябва да знаят къде може да се настанят, къде има работилница за велосипедите им, къде какво могат да видят. Маршрутът започва от Оршова - Румъния, а на българска територия обхваща селищата от Брегово до Силистра. След това продължава на румънска територия, за да стигне до делтата на Дунав. Трасето претендира да стане продължение на това от Будапеща до Черно море.

Партньори на българския екип са бизнес организации от румънските градове Крайова и Калафат. Съвместно се създава база данни, която ще дава информация за всички съществуващи туристически услуги, събития и инфраструктура. Специален уебсайт ще я предоставя на всички, които се интересуват от съчетанието на спорт и туризъм. Избралите този маршрут ще участват в етнофестивали, кулинарни празници и други събития, станали традиционни за селищата, в които ще отсядат. В Узлина, Румъния, това е кулинарният фестивал „Дунавска уста“, в Свищов - епична битка на Първа римска кохорта, пресъздадена от наши и чужди реенактори. Туристите ще могат да участват в „боевете“, свързани с античната история. В румънското село Басараби пък ще се наслаждават на народното изкуство на фолклорен фестивал. В град Турну Северин се организира средновековен фестивал, пресъздаващ старата слава на цитаделата „Северин“.

Проектът предвижда първи по маршрута това лято да преминат 30 журналисти - с колелета по пътищата, успоредни на реката и с лодки по Дунава, за да открият туристическия потенциал на двата дунавски бряга. Маршрутът ще бъде представен и на 5 туристически изложения в България и Румъния.
Източник: stroitelstvoimoti.com
{jcomments on}

Коментари

Още актуални новини