Глобиха всички кметове във Великотърновско

Добавено: Четвъртък, 10 Март 2011г

Глобиха всички кметове във Великотърновско


Велико търновo Няма нито един общински кмет във Великотърновска област, който да не е санкциониран за допуснати нарушения по Закона за обществените поръчки. Това съобщиха от Административния съд във Велико Търново, пред който градоначалниците обжалват наказанията.

Според засегнатите обаче ставало дума за дреболии, а и отделните министерства имали различни изисквания за това как да се възлагат поръчките. Управниците на десетте общини в региона са отнесли различни глоби за слабости по проведените процедури.

Председателката на съда Марияна Лазарова обясни, че най-честите нарушения били свързани с допускане на нередовни кандидати до участие в процедурите и изкуствено разбиване на поръчките, за да може сумата им да падне под минимума, заложен в Закона за обществените поръчки.

Глобите на кметовете са предимно от по 100 лв. за нарушение, има и по-солени. “Рекордьор” е Сашо Топалов (Елена). Той е с 12 наказания общо за 3000 лв. “Имам 10 акта по процедурите за избиране на фирми за зимно поддържане. Проверяващите откриха, че липсват оригинали на свидетелства за съдимост на управителите на фирмите”, твърди Топалов. За всеки отделен случай той е глобен с по 100 лв. Освен това му наложили и две санкции от по 1000 лв. по проект по САПАРД. Станислав Благов (Свищов) си “изпатил”, защото разделил поръчката за ремонт на две улици. Георги Чакъров (Полски Тръмбеш) бил наказан заради закъснение за предоставяне на документацията за участие на фирми кандидат-изпълнителки. За неспазени срокове при обявлението за поръчки пък бил санкциониран Йордан Михтиев (Горна Оряховица). 
Веселина АНГЕЛОВА
Източник: trud.bg


{jcomments on}

Коментари

Още актуални новини