Актуални новини

Свищов бе домакин на национална конференция „200 години светско образование“

Свищов бе домакин на национална конференция  „200 години светско образование“  На 15 и 16 април Община Свищов бе домакин на национална научна конференция, посветена на 200 години от началото на светското образование в България. Организатори на форума бяха Общината, Институтът за литература при БАН и Международна фондация "Алеко Константинов". Медиен партньор на събитието бе Българската телеграфна агенция.
Изследователи, университетски преподаватели, учени и учители, представиха доклади с малко известни факти и събития, свързани с историята на образованието в България. Фокусът на конференцията бе личността и книжовната дейност на Емануил Васкидович - първият учител и създател на първото светско училище в България, което се намира именно в Свищов. 
Пpeдcтaвeни бяха и интepecни фaкти зa библиoтeкaтa в Пъpвo бългapcкo читaлищe “Елeнкa и Киpил Д. Авpaмoви”, кoятo e нacлeдник нa пъpвaтa yчилищнa, cлeд тoвa пyбличнa библиoтeкa в Бългapия.
Нaй-мaлкият yчacтник в кoнфepeнциятa бe yчeничкaтa Дeлянa Гeнoвa, кoятo бe пoдгoтвилa дoклaд зa 150-гoдишнaтa иcтopия нa cвeтcкoтo oбpaзoвaниe в Стpaжицa. Любопитен бе докладът за пъpвия фyтбoлeн мaч в Бългapия и участието на свищовски ученици в него, представен от един от известните cпopтни дeятeли на Свищов Николай Константинов.
 

 
При откриването на форума участниците бяха поздравени с изпълненията на деца от ЦДГ „Радост“ и ЦДГ „Васил Левски“, а като водещи се изявиха ученици от училищата „Димитър Благоев“, „Николай Катранов“, „Цветан Радославов“ и Държавната търговска гимназия.
В приветствените си думи към присъстващите кметът Станислав Благов припомни, че през 1815 г., пет години след като Свищов е бил напълно изпепелен и разрушен, градът се възражда от пепелищата и започва да изгражда първите училища като осъзната необходимост за просвещение от местните хора, преди още да имало българска държава и целенасочена образователна политика.
Поздравителен адрес към участниците в конференцията бе получен от министъра на образованието проф. Тодор Танев.
Сред гостите на конференцията бе началникът на РИО - Велико Търново Розалия Личева, която също поздрави присъстващите и пожела успех на научния форум.
Приветствие поднесе и проф. Румяна Дамянова от Института по литература към БАН.
Всички участници и гости на събитието получиха екземпляр от юбилейната книга „Свищов – светилник на просвещението“, която обобщава фактите около развитието на образователното дело в крайдунавския град през последните две столетия. 
Част от книгите, учебниците и ръкописите на първите свищовски учители Емануил Васкидович, Теодор Хрулев, Неофит Бозвели и Христаки Павлович бяха подредени в изложба, във фоайето на Общината, непосредствено до залата, където се провеждаше конференцията. Експозицията включваше над 50 експоната, предоставени от Историческия музей и библиотеката към ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”.
На финала на научната конференция участниците си пожелаха това събитие да е само началото на поредица от тематични срещи, които ще продължат да изнасят интересни факти за историята на българското образование, където Свищов има значителен принос.
С подкрепата на Община Свищов, Институтът по литература към БАН ще подготви тематичен сборник, в който ще бъдат включени всички доклади от конференцията.
 
 

Добавено: Четвъртък, 16 Април 2015г Виж още

Най-четени новини