Да останеш Човек - една история за бизнес в Свищов

Добавено: Понеделник, 18 Декември 2017г

Когато чуем думите „бизнес”и „бизнесмен“ пред нас изскача образът на човек, който има много пари, хубава кола, голям офис, в който всичко върви „по вода“, безгрижен живот, време за почивки и все хубави неща. Уви, реалността не винаги е такава, каквато изглежда и за жалост някои все още си мислят, че в бизнеса всичко е безгрижно и лесно.


            Чели сме не малко книги, които говорят за това „Как да бъдем успешни“, „10 правила да станеш милионер“, „Превърни хобито в бизнес“ и др. Замислих се обаче кое е наистина важно, за да си успешен? По този повод исках да намеря някого, който има достатъчно опит, занимава се с нещо различно и е успял да изгради нещо свое. Е, намерих – и стана интересно.


            Представям Ви Стефан Андреев. През пролетта той отбеляза 31 години в своята професия. Професия, определено различна и далечна за много, а в същото време толкова близка и необходима.Стефан Андреев е погребален агент. Започва работа към Обредния дом в Свищов, а днес оглавява „Първо обредно студио – при Стефан Андреев“.


 


-          Какво е професията Ви да е толкова необходима, а в същото време плашеща повечето хора?


-          Истината е, че това е работа като всяка друга – някой трябва да я свърши. В същото време, тя е различна от всяка друга. Вече три десетилетия се сблъсквам с мъката на хората в техните най-тежки мигове.


-          Кое е водещото в професията Ви?


-          Искрено вярвам, че в тази професия преди всичко е важно да останеш човек. Когато се докосваш до човешкото, няма друг път, освен човещината. Още в началото избрах да бъда подкрепа и да поставя почитта и уважението към покойните и техните близки на първо място. Всички останали формалности остават на заден план. Това ми помогна да бъда полезен, ефективен и търсен още в самото начало – защото хората имат нужда не само от специфичните услуги, които предлагаме, но и от подкрепа, сигурност и най-вече - от разбиране.


-          Казахте, че това е работа, различна от всяка друга


-          Да, така е. Тук трябва да си професионалист, да си човечен и да си психолог. Ние се срещаме с клиентите ни в, може би, най-трудните за тях моменти. От нас се иска да говорим, да утешим, да разберем, подкрепим, да сме внимателни и уважителни. Наистина трябва да си добър психолог, за да подходиш индивидуално към всеки. Както обичам да казвам – да останеш Човек.


-          Как стигнахте до основаването на „Първо обредно студио“?


-          По стечение на обстоятелствата попаднах в частния сектор. Дългогодишният ми опит и посвещаването на работата ми не ми позволиха след толкова години да оставя всичко. Вярвам, че има хора, които се раждат с призвание. Тези, които продължават да търсят специално мен и услугите на екипа ми, са доказателство, че това е правилният път. Така се стигна до основаването на една малка семейна фирма, която смея да твърдя се движи от едно голямо сърце.


-          Какво ще споделите за читателите ни преди светлите празници, които предстоят?


-          Нека на първо място са живи и здрави, вярват в себе си, трудят се и градят. Пожелавам им да обичат и почитат близките си и да съхраняват истински важните неща – вродено ни е да усещаме кои са те.

Коментари

Още статии