"Casa Verde 1908" извади непоказвани у нас факти за Освобождението на Свищов

Добавено: Вторник, 27 Юни 2017г

 

 Експонатите с изключителна научна стойност са собственост на галериста Климент Атанасов

 
Зелената къща на улица "Димитър Г. Анев"1  в Свищов се превърна в притегателен център за познавачите на историята, политиката и културата, след като показа уникални находки, представящи събитията от началото на 1877 г. до Освобождението, допринесли за привличане на общественото внимание на цяла Европа върху решаването на т.нар. "Български въпрос".
Историята разказва малко известни днес факти, а датата 27 юни 1877 г. трябва да остане в паметта ни
В долното течение на река Дунав започва да действа нова стоманена миноносна лодка, изработена за руското правителство от английската фирма „Яроул и компания“. Дунавската флотилия унищожава османските кораби по течението на река Дунав и я минира. Така е създадена възможност за пресичането на реката във всяка точка. На 24 юни 1877 г. руската артилерия започва обстрел на Русе и Тутракан, с което засилва увереността на османското командване, че основните руски сили ще преминат р. Дунав в този район. На 27 юни обаче руски части с командир генерал-майор Михаил Драгомиров извършват десант през р. Дунав при Зимнич-Свищов. Инженерните части с командир генерал-майор Александър Деп построяват два понтонни моста при Свищов и прехвърлят действащата руска армия на българския бряг.Изложбата, представяща България през погледа на европейската преса от периода на Руско-Турската освободителна война, бе открита официално на 26 юни в 
Пространството за бизнес и култура „Casa Verde 1908”. Документите са от личната колекцията на известния български художник, галерист и реставратор Климент Атанасов.Тази вечер президентът Румен Радев ще се включи в кулминацията на честванията на юбилейните 140-години от Освобождението на Свищов като приеме празничната заря-проверка.  Преди това обаче той е получил покана от "Casa Verde 1908" да  разгледа изложените илюстрации и гравюри, публикувани в европейски вестници и списания от 1877 и 1878 г., като The Illustrated  London News - първото илюстрирано седмично списание в света, издавано от 1842 г.; Le Monde illustré - водещо френско седмично списание от 1857 г. и др.


Експонатите предизвикаха огромен интерес сред жителите и гостите на СвищовИлюстрациите са дело на чуждестранни художници и кореспонденти, акредитирани към воюващите армии. Чрез тях Европа добива визуална представа не само за военните действия, но и за бита на хората и войниците, за облика на градове и села, за природата на Балканите.


Инициатор и домакин на изложбата „Европа за България 1877“ е „Casa Verde 1908“
Пространство за бизнес и култура, което отново ни дава възможност да преоткрием историята и традициите на нашите земи - този път през погледа на европейците.
Можете да посетите изложбата от 26 юни 2017 г. до 26 юли 2017 г.

 

 

 

Източник: Флагман

 

 

Коментари

Още статии