В Свищов отбелязаха деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Добавено: Петък, 02 Юни 2017г

По случай 141 години от героичния поход на Ботевата чета и гибелта на Христо Ботев, на Ботевите четници от Свищов и на загиналите борци за свободата и независимостта на България Община Свищов организира общоградско поклонение. То се проведе пред Паметника на Свободата в градската градина на площад „Свобода”.


Много граждани дойдоха да отдадат почитта си към героите на България. 

 Ботев се отправя към родината начело на една голяма чета, сред която изпъкват имената на свищовците Петър Ванков, Атанас Алексиев, Георги Матев, Георги и Коста Апостолови, Иваница Данчева, Прокопий Дянков, Христо Ламбев, Петър Стателов и Иван Николов. Завладява австрийския кораб „Радецки” и след това се отправя към Балкана. След драматични сражения с турците, четата е разбита, а нейният войвода загива геройски на 2 юни 1876 година.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени пред Паметника на Свободата.

Всички присъстващи отдадоха почит с едно минутно мълчание. Тази година атмосферата бе още по-тържествена заради участието на Военно формирование 28 880 – гр. Белене. 

Точно в 12 часа в цялата страна звучаха сирени, в памет на Христо Ботев и всички герои, загинали за свободата на България. 

Официално 2 юни се чества като Ден за загиналите за свободата и независимостта на България от 1901 година.

 

Коментари

Още статии