Факт: Улица "Aleko Konstantinov Way" в Чикаго одобрена

Добавено: Петък, 21 Април 2017г

 Общинският съвет на Чикаго одобри в сряда предложението за преименуването на улица на името на писателя Алеко Константинов. "Щастлив съм, че предложих наименоването на почетната улица "Алеко Константинов", каза общинският съветник Джон Арина. Той внася предложението преди по-малко от месец по идея на генералния ни консул в Чикаго Иван Анчев, който обсъди проекта и с кмета на града Рам Еманюел.


Aleko Konstantinov Way ще се простира на няколко пресечки по продължението на Irving Park Road на кръстовището с North Hamlin Avenue.


За старите имигранти този район на Чикаго носи силни спомени - там се намира Първи български център, където днес се събират творците от Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Наблизо е била и първата сграда на църквата "Света София", преди да бъде построен модерният комплекс в предградието Дес Плейнс. А в района са живеели много от старите български имигранти в Чикаго, които са били вдъхновени да дойдат тук именно от автора на "До Чикаго и назад".


Джон Арина обеща пред BG VOICE, че ще направи всичко възможно табелите за Aleko Konstantinov Way да са готови предсрочно - до 7 май за когато е предвидено и официалното откриване. "Това не е просто табела, за която забравяме след откриването. Това е повод да напомним на нашите ученици защо празнуваме делото на тези хора, каза Джон Арина - В клас те могат да говорят за този писател, каква е била неговата гледна точка за Чикаго в края на 19-и век и как я е предал на България."

Паметта на Алеко Константинов ще бъде почетена и по още един начин през тази година. Ден след годишнината от смъртта му - на 13 май, от 2 pm в библиотеката на University of Chicago, където е паметникът на Щастливеца, ще се проведе честване с участието на български общественици и ученици. Те ще могат да гледат биографичен филм за Алеко Константинов, произведен от студио "Време" преди 30 години.


Кръстовището, кръстено на писателя, ще е второто българско кръстовище в Америка - първото е пред посолството ни във Вашингтон и носи името на Димитър Пешев - председателя на 25-ото народно събрание. Той публично протестира срещу подготвяното депортиране на българските евреи в нацистките концлагери през Втората световна война. Кръстовището беше открито от тогавашния ни посланик Елена Поптодорова през 2013 година.

Алеко Константинов идва в Чикаго, за да присъства на Световното търговско изложение през далечната 1893 г. И Събитието е било в чест на 400-те години от откриването на Новия свят от Христофор Колумб. Изложението било наречено от околните „Белия град" заради яркото му осветление и белия цвят на сградите. Единствената постройка, останала оттогава, е златната статуя „The Republic", която се намира в Jackson Park в Downtown Чикаго.


2_356В чест на Алеко Константинов и неговия пътепис през 1994 г. българското посолство във Вашингтон подарило бюст-паметник на писателя от родния му град Свищов на University of Chicago. Причината паметникът да бъде дарен точно на този университет е близостта му до оригиналното местоположение на Световното търговско изложение. Подаръкът бил приет с радост и оттогава дели коридорите на един от най-престижните университети в страната, където са завършили 89 нобелови лауреати, с паметници на световно известни творци като Шекспир, Бах и Бетовен. Бюст-паметникът на нашия сънародник е ярко осветен на втория етаж на библиотеката на University of Chicago.


Но дали студентите там знаят кой е Алеко Константинов? И чували ли са те за колоритния, но появяващ се често под някаква форма и до днес в нашето всекидневие образ на Бай Ганьо или за другите творби на народния писател? Според Ангелина Илиева - професор по славистика в университета, отговорът е „да". И дори много му се наслаждават. „Много им харесва! В интерес на истината много зависи от превода. Много от тях са прекрасни и по този начин студентите могат да установят връзка с текста. А след като това стана, студентите бяха просто във възторг. Някои от тях дори пишат курсовите си работи по произведенията му."


Тя смята, че творбите на Алеко остават актуални и днес. „С това, че ни призовава да пътуваме, да опознаваме нови светове, да разширяваме кръгозора си и по този начин да надскочим себе си, да не се затваряме към различното, а да го използваме, за да растем самите ние.


Източник: bg-voice.com


 


Коментари

Още статии