Най-известните жени в историята на човечеството

Добавено: Сряда, 08 Март 2017г

 Има безброй много известни жени в историята, които са повлияли хода на събитията, макар понякога и индиректно, тъй като светът векове наред е бил доминиран от мъжете. Жените, обаче, са използвали своята интелигентност и женска харизма, за да насочват мъжката сила в определена посока.


Сега, когато сме във време, когато в повечето места по света равноправието между мъжете и жените е признато и законово установено и жените получават образование и шанса да се развиват, все по-ясно и категорично жените оставят своя отпечатък върху историята, културата и политиката.


Вижте как малко по малко нежната половина на човечеството в миналото е пробивала път към зачитане на способностите, интелекта и духовните стремежи на жените.


Дева Мария


Снимка: smashingtops.com


Тя заема първото място в класацията, защото несъмнено е най-влиятелната жена в историята и една от трите най-важни фигури в християнството. Тя е символ на доброта, топлота, вяра и отдаденост и дава упование на милиони хора сега както и преди 2000 години.


Жана д'Арк


Снимка: smashingtops.com


Нейният живот бил кратък, но изключително интензивен. Само на 17 г. Тя става комендант на френската армия. На 18 години тя вече се е доказала като много добър стратег и безстрашен воин, спечелвайки много битки с английската армия. На 19 години я изгарят за ерес, а 25 години по-късно е обявена за невинна и мъченица.


Катерина де Медичи


Снимка: smashingtops.com


Някои я смятали за велика, а други за зла. Френската кралица от далечното минало е владеела изкуството на политиката, дипломацията и интригите. Катерина е била може би прекалено амбициозна за нейна жалост и прекалено близо до трона, но така и не се е възкачила на него. Тя управлявала чрез синовете си, които били прекалено слаби да устоят на натиска на тази жена и станали един по един нейни марионетки.


Клеопатра


Снимка: smashingtops.com


Красивата кралица на Египет е известна с нейните големи постижения и грешки в управлението. Вълнуващата ѝ история е разказани в много филми и книги, тъй като освен със собствените си решения, тя е впечатлявала поколения наред и с брака си със също толкова известния Юлий Цезар.


Кралица Елизабет I


Снимка: smashingtops.com


Тя е останала неомъжена до края на живота си в ера, в която това било немислимо, особено след като е била кралица на Англия и се е очаквало да осигури наследник на трона. Нейният начин на управляване бил смятан за един от най-успешните в историята на Англия.


Мария Кюри


Снимка: smashingtops.com


Тя е изпреварила времето си. Родена през 1867г. В Полша, тя е гениалнен учен в областта на физиката и химията. Тя е и първата жена, получила Нобелова награда и единствената жена, получила две Нобелови награди. Нейните открития дали на човечеството възможност да направи огромна стъпка напред в еволюцията си. Тя била и първият изследовател в областта на радиоактивността, термин, създаден от самата нея.


Майка Тереза


Снимка: smashingtops.com


Тя отдава живота си на бедните и нуждаещите се. Била е монахиня, която усещала своето призвание да помага още от детските години. Напуснала семейството си и дома си и заминала на благотворителна мисия в Калкута и повече не погледнала назад. Отворила много домове за сираци, болници не само в Индия, но и в много други страни по света.


Започнала да осъществява мисиите си с 13 монахини, днес в благотворителните организации основани от нея, участват повече от 4000 монахини. Обаче, тя също била противоречива фигура заради прекалено строгите си възгледи за болката. Според нея това бил начин човек да е по-близо до Бог и отказвала да дава болкоуспокояващи на болните.


Мария –Антоанета


Снимка: smashingtops.com


Тя е бил кралица на Франция и според някои учение причина за революцията, заради прекомерния си  стремеж към лукс и повърхността си. Други не са съгласни с тези обвинения.


Индира Ганди


Снимка: smashingtops.com


Била е велика, много талантлив политик и първата жена-премиер на Индия за цели 15 години. Убита е при покушение през 1984г. Индира Ганди има огромен принос към подобряване условията на живот в страната, производството на храна и грамотността.


Мата Хари


Снимка: smashingtops.com


Тя е била красива жена с холандски произход, която е водела „неморален" живот за онова време като еротична танцьорка и куртизантка. По време на Първата световна война е била заподозряна за двоен агент, шпионирайки и за Франция, и за Германия. Въпреки че се е опитала да се защити и да отрече обвиненията, била осъдена на смърт през 1917 година. До ден днешен все още има съмнения относно нейната вина и невинност по отношение на шпионажа.


Източник: tialoto.bg

Коментари

Още статии