Студенти от Стопанска академия с разсъждения на тема: Коя е моята среда за реализация

Добавено: Сряда, 07 Декември 2016г
Ето какво мислят по темата студентите от СА" Д.А. Ценов"- Лияна Синабова и Петър Влаев- спец. Икономика на търговията/ втори курс/

 

Замислял ли си се какво ще работиш след като завършиш ? Знаеш ли какво искаш и как да го постигнеш ? В коя сфера желаеш да се реализираш и какви качества са ти нужни, за да успееш ?

Може би повечето млади хора желаят да бъдат лидери, най – вече неориентираните.  Но това съвсем не е лесна задача. Нужни са ти толкова много качества, които да усвоиш, но по- важното е да умееш да ги прилагаш на практика. Учебните статии казват, че или се раждаш лидер или се научаваш да бъдеш такъв. Според мен лидер си всеки ден – по отношението ти към непознатите хората, колегите, дори и най – близките ти. По това как приемаш себе си и околните, колко отговорен си към задачите, които имаш ежедневно и доколко си готов да поемаш житейски рискове. Да си лидер не значи да гледаш собствените си интереси без да се замисляш за последствията от действията ти върху хората, които те обкръжават. Ето какви качества трябва да притежаваш на теория и практика, за да наречеш себе си лидер:


1.     Трябва да имаш добър поглед върху нещата. Лидерите знаят къде искат да отидат и как да стигнат до там. Те умеят да изграждат стратегия.


2.     Трябва да взимаш решения. Един лидер не се страхува да взима важни решения, напротив те вярват в себе си и в преценката си.


3.     Готов ли си да поемаш рискове ? Лидерът умее да прави големи стъпки, макар да съществува риска от провал.


4.     Контактувай и мотивирай останалите. Трябва да имаш желанието и умението да споделяш вижданията си с останалите. Нужно е да ги изслушваш и да черпиш идеи от тях. Да умееш да ги убеждаваш в думите, които им казваш и да им помагаш да постигнат целите си.


5.     Трябва да умееш да сформираш екип. Всеки човек е индивидуален. Работата в екип е много трудна, защото се преплитат различни характери и виждания. Ако си лидер ще знаеш как и ще успееш да сформираш екип и ще научиш хората в него да работят заедно, да се изслушват и да сформират идеите си в една обща цел. Така ще успееш да извлечеш най – доброто, което ти предлагат.


6.     Мислиш ли, че се познаваш напълно и не се изненадваш от себе си? Един лидер познава слабите и силните си страни. Трябва да познаваш недостатъците си, да не ги отричаш или обвиняваш друг, че също има недостатък, а да си готов да поемеш критика и да имаш желание да се промениш. Промяната винаги е нещо добро и допринася за по – добри отношения. Ти самият би се чувствал по – добре.


7.     Трябва да умееш да помагаш  на останалите да успяват, да комуникираш ефективно, да провокираш у хората оправдано доверие към теб самия. Не губи доверието им! Вдъхновявай останалите с примери.


 Не си сигурен какви качества от изброените притежаваш, може да си направиш бърз тест ето тук: Лидерски качества - тест


Ако това е твоята желана професия бъди готов за много ежедневен труд и усилия. Прилагай наученото в средата, в която си в момента. Бори се и не се отказвай!


Нека погледнем и от страната на маркетинга и продажбите. Дали и там е също толкова трудно? Какви познания трябва да имаме за тази среда и дали сме подходящи за работа в сферата на маркетинга ? Тук добавям част от биография, която много ме впечатли и стимулира.


Животът му се променя една вечер, когато 13-годишният Амансио заедно с майка си отива до един от кварталните магазини, където тя моли да й дадат храна на вересия. Преживяното унижение кара Ортега да напусне училище и да си намери работа. Започва в магазин. На 16 годишна възраст вече е разбрал, че ще може да пробие само, ако доставя навреме това, което се търси, вместо да трупа големи количества. Той поема контрола над цялата снабдителна верига. Така му се откриват и златни възможности, от които успява да се възползва и да се разрасне. Първият магазин ZARA отваря врати през 1975г. В края на 80-те открива магазини и в Португалия, Ню Йорк и Париж.


Биографични познания за подобни личности могат да ни помогнат, като например ни вдъхнат вяра и кураж. Кой би помислил, че 13 годишно момченце от бедно семейство днес ще е в топ 7 на най – богатите мъже в света ?


В маркетинг средата е много важно да се анализира мястото за изграждане. Задължителна стъпка е да проучим конкуренцията, да анализираме своите силни и слаби страни и да изберем подходящото място за реализация. Давай това, което се търси възможно най – бързо преди всички останали. Проявявай коректно отношение към клиентите – те не са машини, те са хора. Ако имаш падения никога не се отказвай!


 


Преди всичко трябва да умеем да си направим самооценка.  Ето тук можеш да си направиш бърз тест, чрез който ще разбереш какви качества притежаваш. Дали умееш да общуваш, дали си любопитен и коректен, някой от тях може да те изненадат и да не си подозирал за тях! Следвай целите си и никога не се отказвай!

Коментари

Още статии