От тук изгря Свободата - малко известни, интересни факти за Свищов

Добавено: Четвъртък, 03 Март 2016г


От Свищов - първият освободен български град, започва пътят към свободата на България. Там, през 1856 г., още по време на османската власт с дарения е изградено първото читалище – „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, а  Георги С. Раковски основава Тайното общество през 1853 г., като в устава е залегнала идеята знамето на освободена България да е с 3 цвята - бяло, зелено и червено. 


Какво обаче не знаем?

Българинът Христо Ц. Бръчков, председател на свищовския революционен комитет, с помощта на гълъби е изпращал сведения за движението на турските войски до щаба на руската армия в Румъния. Така помогнал за десанта на Дунава.

На хълма край Свищов, западно от местността „Текир дере”, където е извършен десанта на руската армия, известна сега като местността Паметниците, са разположени група паметници, върху които са означени имената на загиналите руски офицери. Измежду тях е и името на щабс-капитан Антон Петров Кожухаров - първият българин, загинал за свободата на Oтечеството си като офицер на руска служба

Паметниците са поставени през 1878 г., като преди това са изсечени в работилницата „Сентим вериета” в Одеса.

Майката на проф. Иван Д. Шишманов Надежда Шишманова му пише във Виена за освобождението на Свищов:

Каква залис беше, то не е за описване и каква радост на хората! Сичките отидоха чак у долната махала, че ги посрещнаха, а жените и децата бяха обрали всичките цветя и на букети направили и хвъргаха като минаваше войската и викаха „Ура”, „Ура”… Този ден е за историята!"

В сградата на манастира „Успение богородично”, на 2 км югоизточно от Свищов, е била разположена руската военна болница, в която е работил прославеният хирург Николай Пирогов

На втория ден след освобождението на Свищов, тук пристигнал императорът Александър Втори. След молебена в Съборната черква той отседнал на квартира в къщата на търговеца Яни Станчев. След преспиване в града се завръща в Зимнич. След няколко дни отново идва тук и се установява в бащината къща на Алеко Константинов.

 

Източник: vesti.bg

Коментари

Още статии