Свищов - първият освободен български град

Добавено: Вторник, 03 Март 2015г


С отслужване на благодарствен молебен и света литургия стотици родолюбиви българи от Свищов почитат паметта на загиналите герои в Руско-турската освободителна война. Всяка година в местността Текир дере на брега на река Дунав се полагат венци и цветя, тъй като там за първи път освободителите стъпват на българска земя. Така през 1877 година започва победният ход на руската армия, а Свищов влиза в историята като първия освободен български град.


На 27 април 1877 година Русия обявява война на Турция, след като Априлското въстание е жестоко потушено, а последвалата Цариградска конференция търпи неуспех. След два месеца от тази малка поляна на брега на Дунав започва историята на българското Освобождение.


„Мястото за десанта на река Дунав е избрано след предварителни проучвания поради това, че брегът е висок и стръмен, освен това има много по-малко войски, отколкото в Никопол и Русе. Първи дебаркира ротата на капитан Фок, те поемат сражението в устието на малката река Текир Дере, следващите войски, които идват започват сражения, които са ръкопашни и много ожесточени“, разказа Анатолия Тодорова, уредник в историческия музей – Свищов.


След обявяването на войната е сформирано опълчение, в което участват стотици българи, както и опълченци от Румъния и Русия. Само от Свищов се включват около 350 души.


 


„Цялата пехотна дивизия е 15 хиляди души, които поетапно пристигат на брега. Загиналите са 812 на свищовски бряг, като голяма част от тях са се удавили в Дунав още преди да стигнат, обстрелвани от турските оръдия“, обясни Тодорова.


„На следващия ден вече Свищов е освободен. От тук тръгва държавността на България, за да имаме Алеко Константинов, да имаме авторът на българския химн Цветан Радославов. Но преди всичко първото нещо, което дава начало на много други първи неща е това, че свищовлии първи вдъхват с пълни гърди дъхът на свободата – 27 юни 1877 година“, каза Станислав Благов, кмет на община Свищов.


Така всяка година жителите на Свищов идват край брега на Дунав, да си спомнят славната история на града и да почетат подвига на българските опълченци и руските освободители.


В местността Текир Дере в Свищов се съхранява и една най–богатите музейни сбирки, посветени на 3 март – десетки снимки, документи и реликви на освободителите, които разказват историята и началото на българската свобода.


 


Източник:bnt

Коментари

Още статии