Днес православната църква чества деня на св. Фотий

Добавено: Петък, 06 Февруари 2015г

На 6 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Фотий и тъй като името на светеца, преведено от старогръцки език, означава светлина, на днешния ден имен ден празнуват Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава.


Освен тях днес трябва да почерпят и Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Фотий, Фотин, Фотина, Фотьо и Доротея.

Светецът е определян като покровител на всички, които носят светлина с името си.

Свети Фотий е роден в Цариград около 820 година в богато семейство от знатен род, заради което е имал възможността да се образова и да стане един от образците за човек на науката в тогавашна Византия.

Неговите родители са били силно вярващи и от малък Фотий е възпитаван като последовател на Христовата вяра.

Баща му е загинал, борейки се срещу иконоборческата ерес.

вяра

След като е завършил образованието си, той е станал преподавател в Магнаурската школа в Цариград.

Макар и да е заемал едни от най-високите държавни постове, Фотий никога не е изоставял науката.

Заради своите знания и високо образование през 858 година той е бил обявен за цариградски патриарх.

В зависимост от владетелите, които управлявали Византия, светецът е бил свалян от престола си и след това отново възстановяван на него.

Патриарх Фотий насърчил Константин-Кирил Философ да стане християнски мисионер на славяните. Той написал до българския цар Борис I обширно послание върху християнската вяра и живот и е един от предприелите покръстването на българите, заради което заема важно място в нашата история.

Освен на Константин-Кирил светецът е преподавал и на цар Симеон I.

Светецът е починал на 6 февруари 893 година и малко след това е канонизиран за светец, като на датата на смъртта му се чества неговата памет.

Свети Фотий оставил богато книжовно наследство, благодарение на което разбираме за живота и делата на някои светци, за които няма много сведения.

Повечето от ръкописите на Фотий са преведени от Неофит Рилски.

 

 

Коментари

Още статии