По-интелигентните хора пият повече алкохол

Добавено: Четвъртък, 18 Септември 2014г

Прието е да се смята, че необразованите хора злоупотребяват с алкохола. Изследване на учени от Великобритания и САЩ обаче доказва точно обратното. Колкото по-висок е коефициентът на интелигентност на един човек, толкова повече алкохол консумира.Ако се измери количеството изпити спиртни напитки за една вечер, хората с развит интелект обикновено консумират повече. 

Учените са извършили експеримент. Доброволци са били разделени на пет групи според коефициента им на интелигентност. Те са били анкетирани за количеството спиртни напитки, които употребяват, и за това колко често го правят. В групата с високо IQ много хора са били предразположени към алкохолизъм. 

Ако показателите на интелекта са били средни, склонността към спиртните напитки не е била толкова ясно изразена. Специалистите не са установили какви са причините за връзката между развиването на алкохолизъм и нивото на интелекта.

Учени от университета „Дюк” пък са доказали, че ако човек избира алкохола като средство за борба със стреса, вероятността да се превърне в алкохолик е голяма.


 Източник:jivotatdnes

Коментари

Още статии