25 тайни, които веригите за бързо хранене не искат да знаете

Добавено: Неделя, 05 Януари 2014г

 Няма човек, който да не се е хранил в ресторант за бързо хранене. Или поне ние не познаваме такива хора. Ясно е, че това не са местата с най-здравословната храна на света, нито с най-качествената. И въпреки че знаем, че храната е вредна и вероятно кухните са гнусни, оказва се, че веригите за бързо хранене имат още какво да пазят в тайна. Като например следните неща:


1. Линийките върху месото в бургерите са изкуствени и не са причинени от скарата, а са начертани предварително във фабриката.


2. Ако искате да сте сигурни, че пържените картофки, които си взимате, са пресни, поръчайте ги без сол. Ще трябва да ви изпържат нови и после вие може да си ги посолите колкото си искате.


3. В чилито се слагат доста остатъци от всякаква храна.


4. Салатите, които се предлагат в ресторантите за бързо хранене, имат почти същия брой калории като един Big Mac например.


5. Можете да разберете колко се чисти в определен ресторант само като погледнете отвора, през който се сипва лед в напитките. Ще се учудите колко често точно там има мухъл.


6. В близо 50% от машините за газирани напитки има фекални бактерии.


7. Снимките на храната, които виждате навсякъде, са много поправяни, а "моделите" са създадени по изкуствен начин. Подготвянето на един бургер за снимка отнема около 2 часа.


8. В повечето кухни основното правило е за 10-те секунди престой на падналата храна. Ще се учудите колко много хора го спазват.


9. Всеки ден се изхвърля огромно количество храна.


10. На някои места сутрин се предлага претоплена останалата храна от предишния ден.


11. Различните ресторанти от една и съща верига за бързо хранене спокойно могат да имат огромни разлики в стандарта и качеството на храната и обслужването. Обикновено това зависи от мениджърите.


12. Хората, които приготвят храната, са длъжни да носят ръкавици. Познайте дали това правило се спазва.


13. Ако на паркинга, по масите или в тоалетната е мръсно и е пълно с боклуци, представете си каква кочина е в кухнята, където не може да достигне вашият поглед.


14. През 1970 г. за бързо хранене са се харчили по 6 милиарда долара годишно. Днес се харчат близо 200 милиарда.


15. Безалкохолните напитки са с огромна, огромна надценка. Сиропът в кока-колата струва стотинки.


16. В млечните шейкове има около 50 различни изкуствени съставки.


17. В храната в ресторантите за бързо хранене се слага високофруктозен царевичен сироп, защото е по-евтин подсладител, а и подлъгва тялото да иска още от него.


18. В много ресторанти имат практика в края на деня да се сервира само безкофеиново кафе, без значение вие какво сте си поръчали. Просто не им се мие машината.


19. Внимавайте с лимоните. Всички ги пипат, но никой не ги мие. Направо се режат и сервират.


20. На касиерите не им е позволено да казват колко калории има в определен бургер например, дори и да знаят. Ще ви кажат, че цялата информация е налична в интернет.


21. Много храни, които изглеждат истински, всъщност са на прах в сурово състояние.


22. Много често "свежите" салати стоят с дни във витрината, докато някой не си ги поръча.


23. В един хамбургер съвсем спокойно може да има месо от 100 различни крави.


24. Веригите ресторанти за бързо хранене са най-големите експлоататори на евтина работна ръка. Те често са против всякакви браншови организации и синдикати.


25. Детските менюта са бъкани със захар, за да са по-вкусни на малчуганите.


Източник: div.bg

Коментари

Още статии